{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevskim arhitektima počasno priznanje za dizajn himalajske planinske kolibe

Klix.ba
12.5.2015. u 18:26
247
19
Sarajevskim arhitektima počasno priznanje za dizajn himalajske planinske kolibe
247
Na nedavno održanom internacionalnom konkursu za Himalajsku planinsku kolibu u Nepalu, studio Filter Arhitektura iz Sarajeva je osvojio počasno priznanje među velikim brojem pristiglih radova iz cijelog svijeta.
Stručni žiri su činili arhitekti iz raznih dijelova svijeta, a među kojima se ističu članovi svjetskih poznatih studija kao što su Renzo Piano Building Workshop i OMA-Office for Metropolitan Architecture.

Učesnici su imali zadatak da dizajniraju sklonište za do 20 osoba koje bi se gradilo širom gornjeg dijela Himalaja, a služilo bi za zaštitu i odmor planinara u teškim vremenskim uvjetima i na velikim visinama te omogućilo lakšu pristupačnost do vrhova Himalaja.

Projektni kriteriji su obuhvatali adaptabilnost objekta za veće i manje grupe planinara, ekonomičnost gradnje i transporta na nepristupačnim lokacijama, konstrukciju i materijal u skladu sa teškim uvjetima i čestim zemljotresima, samoodrživost po pitanju energije, vode te zaštita okoline.

Rad sarajevskih arhitekata ulazi u daljnje razmatranje za potencijalnu izgradnju.

Prema riječima organizatora konkursa, značaj rada je veći s obzirom na nedavni zemljotres u Nepalu. Radovi će se razmotriti kao arhitektonski modeli za obnovu stradalih dijelova zemlje.

Konkurs su raspisale internacionalne organizacije koje rade na promociji progresivnih ideja i unapređenju razvoja ekonomije ruralnih siromašnih dijelova Nepala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: