{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevskim arhitektima počasno priznanje za dizajn himalajske planinske kolibe

12.5.2015. u 18:26
247
19
Sarajevskim arhitektima počasno priznanje za dizajn himalajske planinske kolibe
247
Na nedavno održanom internacionalnom konkursu za Himalajsku planinsku kolibu u Nepalu, studio Filter Arhitektura iz Sarajeva je osvojio počasno priznanje među velikim brojem pristiglih radova iz cijelog svijeta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Stručni žiri su činili arhitekti iz raznih dijelova svijeta, a među kojima se ističu članovi svjetskih poznatih studija kao što su Renzo Piano Building Workshop i OMA-Office for Metropolitan Architecture.

Učesnici su imali zadatak da dizajniraju sklonište za do 20 osoba koje bi se gradilo širom gornjeg dijela Himalaja, a služilo bi za zaštitu i odmor planinara u teškim vremenskim uvjetima i na velikim visinama te omogućilo lakšu pristupačnost do vrhova Himalaja.

Projektni kriteriji su obuhvatali adaptabilnost objekta za veće i manje grupe planinara, ekonomičnost gradnje i transporta na nepristupačnim lokacijama, konstrukciju i materijal u skladu sa teškim uvjetima i čestim zemljotresima, samoodrživost po pitanju energije, vode te zaštita okoline.

Rad sarajevskih arhitekata ulazi u daljnje razmatranje za potencijalnu izgradnju.

Prema riječima organizatora konkursa, značaj rada je veći s obzirom na nedavni zemljotres u Nepalu. Radovi će se razmotriti kao arhitektonski modeli za obnovu stradalih dijelova zemlje.

Konkurs su raspisale internacionalne organizacije koje rade na promociji progresivnih ideja i unapređenju razvoja ekonomije ruralnih siromašnih dijelova Nepala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: