|

"Sarajevski vrtići su poput zatvora!"

"Sarajevski vrtići su poput zatvora!"
0
S
Piše: T. Sekulić
11.12.2009. u 12:45
0
komentara
0

dijeljenja
"Sarajevski vrtići su poput zatvora!"
I dok direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva' Arzija Mahmutović negira da se salmonela pojavila u toj ustanovi broj zaražene djece se sve više povećava. Roditelji paniče, traže informaciju od nadležnih osoba, no odgovora nema. I umjesto da informaciju dobiju od vaspitača ili direktorice, o tome šta se dešava u JU 'Djeca Sarajeva' moraju saznavati putem medija.
"Kada vodim svoje dijete u obdanište kao da ga vodim u zatvor", kazala je za Sarajevo-x.com majka djevojčice koja boravi u jednom od obdaništa koje je pod okriljem Javne ustanove "Djeca Sarajeva".

Roditelji tvrde da su higijenski uslovi u obdaništima u kojima borave njihova djeca i više nego loši, kažu da više nije ni bitno da li je zaraza krenula iz obdaništa, jer činjenica je da sve više djece oboljeva, a nadležni ne čine ništa, nemaju pripremljenu reakciju za ovakve situacije i ono što im najteže pada jeste to što niko iz JU 'Djeca Sarajeva' ne komunicira s njima.

"Prvi slučaj zaraze bakterijom salmonela desio se 18. novembra, međutim roditelji nisu tada obavješteni. Tek krajem mjeseca na oglasnoj ploči u obdaništima nalijepljena su obavještenja, ako se tako mogu i nazvati, da djecu odvedemo doktoru i izvršimo kontrolu. Nismo uopće znali šta se dešava, vaspitačice nisu htjele razgovarati s nama, nikakvo detaljnije obavještenje nismo dobili i ono šta se dešava saznavali smo isključivo iz medija", kazao nam je roditelj djeteta koje ide u jedno od obdaništa JU 'Djeca Sarajeva'

I umjesto da se adekvatno reaguje, obavjeste roditelji kako bi djecu što prije odveli na pregled, nadležni su pokušali sve zataškati, tvrde roditelji.

"Danas sam dobila nalaz koji je potvrdio sumnje da je moja djevojčica zaražena bakterijom salmonele. Posve sam sigrna da je ta zaraza krenula iz obdaništa jer su higijenski uslovi u kojima borave naša djeca jako loši. Sama činjenica da tute u kojima djeca vrše nuždu stoje u prostorijama i po nekoliko sati govori sve. Djecu moramo plašiti i zastrašivati na raznorazne načine kako bismo ih natjerali da nakon obavljanja nužde peru ruke, jer vaspitačice ne mare za to", kazala nam je majka djevojčice koja je zaražena bakterijom salmonele.

Roditelji su više puta pokušavali stupiti u kontakt sa direktoricom JU 'Djeca Sarajeva' Arzijom Mahmutović, tražili su sastanak, tražili su informacije, jer u svakom slučaju obdaništa i postoje radi djece, no odgovor koji su dobijali je uglavnom glasio: "Šta mi imamo razgovarati s vama?"

"Roditelji nemaju kome da se obrate. Već duže vremena pokušavamo osnovati Vijeće roditelja, no dok direktorica ne odluči ono ne može biti konstituisano. Razlog se možda krije u tome što Vijeće roditelja bira kandidate za Upravni odbor koji će uskoro odlućivati o mandatu Arzije Mahmutović.", kazao nam je jedan od roditelja.

Roditelji kažu kako su spremni ponijeti dio odgovornosti, žele razgovarati s nadležnima, imati informacije od osoba koje borave s njihovom djecom, a ne informacije iz medija.

"Kada bismo imali normalnu komunikaciju sa vaspitačima, odnosno sa direktoricom ovakvih problema ne bi bilo, jer bismo svi blagovremeno reagovali. Nažalost, to sada nije slučaj i kada neko dijete oboli od neke dječije zarazne bolesti vaspitači su ti koji bi trebali obavijestiti ostale roditelje, ali to se ne dešava. Umjesto toga roditelji oboljelog djeteta zaustavljaju druge roditelje i upozoravaju ih", kazala nam je majka djevojčice koja ide u jedno od obdaništa.

"Prvi slučaj zaraze bio je 18. novembra a sanitarna inspekcija je pregled centralne kuhinje na Mojmilu izvršila tek 30. novembra i posve je normalno da nisu pronašli izvor zaraze, jer prema našim saznanjima hrana u toj kuhinji stoji najduže 72 sata, te pregled Sanitarne inspekcije je bio zaista kasno", izjavio je jedan od roditelja.

Prema podacima koje smo dobili iz Press službe Kantona Sarajevo do 07. 12. 2009. godine prijavljeno je osam otkrivenih slučajeva salmonele enteriditis kod djece koja borave u sarajevskim vrtićima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.