Rok za dogovor
79

Sarajevski Vodovod prekida isključivanje dužnika sa sistema u narednih 15 dana

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
KJKP Vodovod i kanalizacija saopćilo je kako će u narednih 15 dana obustaviti aktivnosti isključenja dužnika, te je uputilo poziv dužnicima da dođu u prostorije Službe naplate preduzeća kako bi potpisali Ugovore o plaćanju dugovanja u ratama.

ViK je ovo saopćio nakon što je jutros, uz prisustvo policije, izvršeno isključenje autopranonice "Mimex" u sarajevskom naselju Bistrik koja je, kako kažu, bila predviđena za isključenje u redovnoj proceduri zbog duga većeg od 8.000 KM.

Istakli su kako akcija isključenja dužnika nije počela jutros, već se vrši kontinuirano duži vremenski period.

"KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo poduzima niz aktivnosti na efikasnijoj naplati svojih potraživanja, što uključuje telefonski kontakt, slanje opomena uz račun, neposredni kontakt na terenu a sve u cilju animiniranja dužnika da plate dugovanje za vodu i odvodnju. Ukoliko navedene mjere nemaju rezultat, preduzeće pristupa isključenju dužnika u skladu sa čl.16 Zakona o komunalnim djelatnostima i čl. 65 i 69. Uredbe o općim uslovima za isporuku vode za piće, odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. Isključenje dužnika se provodi u svim slučajevima gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju", saopćili su iz ViK-a.

Napominju da se svim dužnicima, kod kojih se vrši isključenje, dostavljaju opomene, kojima se isti obavještavaju o dugovanju i pozivaju, da prije isključenja dođu u preduzeće radi sklapanja Ugovora pod povoljnijim uslovima, odnosno omogućavanja plaćanja dugovanja u više mjesečnih rata, u skladu sa važećim aktima Preduzeća.

Iz ViK-a su pozvali sva fizička i pravna lica koji vrše manipulativne radnje na vodomjernim mjestima da dođu u Centar za potrošače preduzeća kako bi prijavili ove radnje, na osnovu čega će im biti omogućeno tehnički korektno rješenje. U narednih 15 ove osobe neće biti zakonski sankcionisane.

"Poslije roka od 15 dana primjenjivat će se sve zakonski predviđene mjere", poručili su iz ViK-a.