BiH
10

Sarajevski Vodovod: Mjesečno otklonimo do 350 kvarova

Klix.ba
Nakon što građani Kantona Sarajevo u prethodnom periodu negodovali kontinuiran nestanak vode i skoro svakodnevne redukcije, iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Vodovod i kanalizacija objašnjavaju da njihovi radnici mjesečno otklone od 300 do 350 kvarova i da rade u teškim vremenskim uslovima što podrazumijeva temperature od -6 do +40 stepeni.

Iz sarajevskog Vodovoda ističu da od maksimalno deset ekipa koje mogu formirati zavisno od raspoloživih ispravnih građevinskih mašina (bagera, kamiona ) i raspoloživog broja radnika, na popravkama kvarova angažirano je šest grupa.

Potrebno je naglasiti, kako navode, da ova služba, paralelno s otklanjanjem kvarova, radi i na polaganju manjih dionica cjevovoda, rekonstrukciji dijelova cjevovoda, uvezivanju novopoloženih cjevovoda u sistem vodosnabdijevanja, prebacivanju i izvođenju novih priključaka na vodovodnu mrežu.

Dnevno jedna ekipa vrši isključivanje nelegalnih potrošača te potrošača koji imaju dugovanja, kao i ponovna uključenja nakon izmirenja dugovanja. Ekipe koje su angažirane na popravci kvarova izlaze na teren prema planu koji se napravi ujutro, a prioritet se određuje na osnovu informacije iz Dispečarskog centra. U slučajevima, kad je bez vode veći broj potrošača, te kada ističu veće količine vode koje direktno ugrožavaju imovinu ljudi, izlazak je hitan i u principu na teren se izlazi i u noćnim satima, vikendom. U prethodnih nekoliko mjeseci, imamo pojačan broj ekipa i vikendom, što znači da ne radi samo dežurna ekipa, već i jedna ili dvije dodatne ekipe", navode iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Dodatno ističu da se mjesečno izvrši popravka 300 do 350 kvarova što prema njihovim riječima predstavlja mnogo veći broj otklonjenih kvarova u poređenju s istim periodom prošle godine, kada se mjesečno otklanjalo od 200 do 250 kvarova.

"S obzirom na starost cijevi, zatvarača, hidranata, ventila, to je nedovoljan broj popravki. Aktivnosti službe su limitirane mehanizacijom, brojem ljudi te je iz tog razloga jedino rješenje rekonstrukcija većih dionica cjevovoda. Vodovod je rekonstruirao kraće dionice dotrajalog cjevovoda u ulicama Bratunačka čikma, Ramića banja, Ramiza Alića i Hadži Mustafe Penjave. Rekonstrukcijom ovih dionica sprječava se otjecanje vode, čime se smanjuju gubici na distributivnoj mreži. Prilikom obavljanja ovih aktivnosti, potrebno je naglasti i teške uslove rada, kao što je rad na temperaturi od -6 +40 stepeni, nekada je to višesatni rad u kanalima punim vode, nekada u kasnim noćnim satima. Jedan od češćih problema na terenu je i pitanje potrebnih saglasnosti vezano za izmjene režima saobraćaja u ulicama u kojima je to potrebno, kao i za rad u imanjima kada nemamo razumijevanje vlasnika imanja, iako su radovi u njegovom ili interesu njegovih komšija", objašnjavaju.

U svom saopćenju ističu da se svi nedostaci i propusti pri polaganju drugih instalacija, nepostojeći ili nepotpun katastar podzemnih instalacija, direktno reflektuju na kvalitet, brzinu i sigurnost rada pri popravci kvarova na vodovodnoj mreži.