BiH
15

Sarajevski vatrogasci dobili novu vatrogasnu dizalicu

Klix.ba
Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) danas je zvanično predala novu vatrogasnu dizalicu Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS.

Primopredaja je izvršena u Drugom operativnom sektoru na Stupu, a ključeve je od direktora KUCZ Mustafe Kovača preuzeo komandant brigade Ismet Tucak. Za nabavku ove hidarulične zglobno-teleskopske platforme, namijenjene za spašavanje ljudi i gašenje požara na visinama, Uprava je izdvojila 400.000,00 KM.

"S obzirom na konfiguraciju terena u Kantonu, kao i na to da dominiraju visoki objekti, ova platforma će značajno unaprijediti naše djelovanje. Ovo je četvrto vozilo koje je u posljednje dvije godine Civilna zaštita nabavila za potrebe naše brigade“, naglasio je Tucak, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

Kovač je kazao da je riječ o planskim sredstvima namijenjenim za obnavljanje voznog parka vatrogasne brigade. U ovoj godini je planirana nabavka još tri vozila, jednog tehničkog i tri navalna vozila za gašenje požara.

"Polako podmlađujemo i sastav Profesionalne vatrogasne brigade. U prošloj godini je nakon obavljene obuke u radni odnos primljeno 10 mladih profesionalnih vatrogasaca, dok je 16 pripravnika trenutno na obuci“, istakao je Kovač, izražavajući nadu da će KUCZ u dogovoru s Vladom KS osigurati i njihovo zaposlenje. Najavio je i da će iz sredstava ove uprave u ovoj godini pripravnički staž odraditi još desetak mladih vatrogasaca.

"To je neophodno, kako bismo ostvarili brzinu i operativnost. Stari vatrogasci će obučavati nove koji će u budućnosti preuzeti svu odgovornost ovog posla“, naglasio je Kovač.