{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski Univerzitet promovirao 10 doktora nauka

F
FENA
15.3.2012. u 15:13
0
0
Sarajevski Univerzitet promovirao 10 doktora nauka
0
Sarajevski Univerzitet promovirao 10 doktora nauka
Foto: Arhiv
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je promovirano deset doktora nauka iz tehničkih, ekonomskih, medicinskih, pravnih, bioloških, fizičkih i hemijskih nauka, a kako rektor UNSA i promotor prof.dr. Faruk Čaklovica kaže sve su ovo esencijalne naučne oblasti.
Na čast doktora nauka promovirani su magistranti Drago Ezgeta, Almir Ahmethodžić, Rašid Hadžović i Nerman Rustempašić (tehničke nauke), Goran Šabotić (ekonomske ), Amela Dizdarević - Bostandžić (medicinske), Rebeka Kotlo (pravne), Fatima Pustahija (biološke), Suada Sulejmanović (fizičke) te Šaćira Mandal (hemijske nauke).

Rektor Čaklovica ističe da u projektima izgradnje naučnoistraživačkih kapaciteta prisustvo doktora nauka je potrebnije neko ikada i predstavlja faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini, dodajući da je UNSA oslonac mira i progresa o čemu svjedoči potpisna Sarajevska univerzitetska deklaracija.

"Ako pravilno razumijemo da je obrazovanje imperativ razvoja i jačanja stabilnih demokratskih društava tada moramo sve raspoložive resurse društva staviti u funkciju ove djelatnosti", kazao je rektor.

Ovu izjavu rektor je ilustrirao stavom Evropske komisije da u vrijeme ekonomske krize i recesije predlaže restrikcije u svim segmentima društva izuzev u obrazovanju i nauci.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas je uspješno diplomiralo više od 160.000 studenata, magistriralo više od 5.200 studenata, dok je 2.586 kandidata iz 43 naučne oblasti steklo zvanje doktora nauka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: