{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski učenici pokazali slabo znanje na eksternoj maturi, najlošiji iz matematike

23.5.2017. u 13:34
621
216
Sarajevski učenici pokazali slabo znanje na eksternoj maturi, najlošiji iz matematike
621
Sarajevski učenici pokazali slabo znanje na eksternoj maturi, najlošiji iz matematike
S današnje prezentacije rezultata eksterne mature (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predstavilo je danas rezultate provođenja eksterne mature u osnovnim i srednjim školama u KS koji su pokazali lošije znanje učenika te potrebu mijenjanja njihove svijesti i nastavnih planova i programa.
Prema rezultatima probne eksterne mature koja je provedena u sarajevskim srednjim školama 12. i 13. aprila, učenici su pokazali najslabije znanje iz matematike sa srednjom ocjenom od 1,67. Kako su istakli predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, i pored velikog broja časova iz ovog predmeta, poražavajuće je da učenici imaju jedva prolaznu ocjenu.

Iz maternjeg jezika učenici su ostvarili srednju ocjenu 3,60, iz engleskog jezika 3,25 te iz njemačkog 2,86.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović istaknuo je kako je uvođenje eksterne mature predstavljalo veliku promjenu za učenike, roditelje, nastavnike i direktore škola, ali kako se na kraju pokazalo uspješnim. Kako kaže, na ovaj način riješili su brojne probleme.

"Uspjeli smo u potpunosti u realizaciji eksternih matura u osnovnim školama i kruna tog rada je online upis u srednje škole. Često smo dobijali kritike kako nisu isti kriteriji u svim školama i da su neki učenici u podređenom položaju. Zbog toga nam eksterna matura služi kao korektor općeg uspjeha. Nema više utjecaja bilo kojeg pojedinca na upis u srednje škole. Sve je zasnovano na objektivnim kriterijima, a izbjegnut je i svakodevni pritisak na Ministarstvo da se pomogne nekom djetetu pri upisu", naglasio je Kazazović.

Elvir Kazazović
Elvir Kazazović


Učenici iz drugih kantona koji žele upisati neku od srednjih škola u KS također moraju polagati eksternu maturu.

Već nekoliko godina govori se i o uvođenju eksterne mature na nivou države. Kako ističe Kazazović, izdvojeni su milioni maraka, ali eksterna matura na nacionalnom nivou još nije zaživjela zbog političkih razloga.

"Vjerovatno će se nastaviti ta politička borba. Pored toga, mi imamo i otpor Univerziteta u Sarajevu čiji predstavnici govore kako nisu spremni ukinuti prijemne ispite na fakultetima zbog eksterne mature. Uvođenjem eksterne mature u Zapadnoj Evropi i zemljama iz našeg okruženja ukinuti su prijemni ispiti na svim univerzitetima i rezultati eksterne mature računaju se, uz opći uspjeh, kao uslovi za upis na fakultete", kazao je Kazazović.

Lamija Husić iz Sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i šefica Odjeljenja za srednje obrazovanje odraslih Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS kazala je kako su učenici na eksternim maturama ostvarili lošije ocjene od onih koje su imali na polugodištima.

"Eksterna matura s početka aprila je bila probna pa su učenici možda bili manje zainteresirani. Naročito nam je drago što nisu bili u mogućnosti prepisivati jer želimo mijenjati svijest naše djece, nastavnika i svih nas, trebamo se oslanjati samo na naš rad. Sva naša djeca koja odu bilo gdje vani polagati maturu i ne pomišljaju na prepisivanje. Mi smo zadovoljni provođenjem eksterne mature, ali ona pokazuje lošije rezultate učenika", rekla je Husić.

Lamija Husić
Lamija Husić


Iz Sektora za informatizaciju i međunarodnu saradnju Azemina Nuhović istakla je kako cilj eksternih matura nije opterećenje učenika i roditelja.

"Došlo je vrijeme kada naša djeca moraju imati više znanja i biti spremni za nove izazove", dodala je Nuhović.

Azemina Njuhović
Azemina Njuhović


U okviru unapređenja sistema obrazovanja u KS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade namjerava informatizirati proces upisa učenika u srednje škole tj. dobiti centralno mjesto za online prijave i upise na programe obrazovanja u sve srednje škole na području KS. Po prijavi će učenicima biti dostupni svi njihovi podaci o ocjenama, bodovima s eksterne mature te bodovima s takmičenja, ako ih imaju. Učenici samo trebaju izabrati do tri srednje škole. Sistem će im automatski izračunati bodove za sve izabrane škole.

"Kada eksterno evaluiramo znanje učenika, mi evaluiramo i nastavne planove i programe. Ako učenici ne pokazuju rezultate, uzrok tome može biti i nerad nastavnika te loši nastavni planovi i programi. Eksterne mature nas vode do reforme nastave i promjene svijesti učenika", naglasio je Kazazović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: