Projekat Općine Novi Grad
28

Sarajevski učenici i nastavnici vježbali kako da postupaju u slučaju požara i zemljotresa

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Učenici sarajevske Osnovne škole "Meša Selimović" danas su imali vježbu evakuacije i postupanja u slučaju požara ili druge elementarne nepogode koju su izveli pripadnici Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.

Učenicima, ali i nastavnom osoblju i drugim uposlenicima ove škole, objašnjeno je kako se trebaju ponašati ukoliko dođe do požara, zemljotresa ili neke druge nepogode zbog koje hitno moraju napustiti zgradu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Izašli su u grupama i pomjerili se na sigurnu udaljenost od škole. Riječ je o vježbi koja se realizuje u svim osnovnim školama ove općine u okviru projekta pod nazivom "Oprezni i spremni" koja je počela prošle godine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naglasak je i na obuci nastavnika kako bi mogli pravilno reagovati u slučaju ovakvih situacija, a obučavani su i stanovnici ove općine. Urađen je niz edukacija i održana su predavanja, a svim upraviteljima podijeljeni su plakati sa detaljnim uputama za ponašanje u slučaju požara koji će biti istaknuti u zgradama kolektivnog stanovanja.

U okviru kampanje urađen je i animirani video koji ima za cilj podizanje svijesti o zaštiti od požara i drugih nepogoda.