{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski studenti pozivaju studente i profesore iz Banja Luke da posjete Srebrenicu

F
5.3.2007. u 15:53
0
0
Sarajevski studenti pozivaju studente i profesore iz Banja Luke da posjete Srebrenicu
0
Sarajevski studenti pozivaju studente i profesore iz Banja Luke da posjete Srebrenicu
Unija studenata Univerziteta u Sarajevu poziva studente i profesore Univerziteta u Banjoj Luci da posjete Potočare i sa sarajevskim studentima uspostave dijalog o genocidu i ostalim zločinima, radi boljeg razumijevanja, sigurnosti i sretnije budućnosti.
Ovaj poziv je uslijedio saopćenjem za javnost kao odgovor "na provokativnu izjavu studenata u Banjoj Luci" u kojoj je navedeno da studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu produbljuju međunacionalne tenzije obilježavanjem protesta protiv presude Suda u Haagu neradnim danom u petak 2. marta.

Ukoliko želite pokazati vašu istinsku zabrinutost za žrtve genocida i produbljavanje eventualnih „međunacionalnih tenzija", predlažemo da vaš "patriotizam" usmjerite na iskazivanju pijeteta i unutrašnjem suosjećanju sa žrtvama, poruka je sarajevskih studenata, koju su potpisali predsjednik Skupštine Unije studenata Univerziteta u Sarajevu, Dino Mehanović, i predsjednik Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu, Haris Hasanspahić.

U poruci je naglašeno da se tenzije ne produbljuju spomenom žrtve, podsjećanjem na istinu, suosjećanjem sa stotinama hiljada ubijenih žrtava genocida, desetinama hiljada silovanih, slanjem pomoći genocidom napaćenom narodu, a svakako ne obilježavanjem jednog dana tuge u znak sjećanja na spomenute.
Tenzije se, zaključuju studenti Univerziteta u Sarajevu, uspostavljaju nepoštivanjem 25. novembra i 1. marta, nepoštivanjem žrtava genocida, kao i instrumentaliziranim stavovima kojima se tvrdi da se radilo o istinskoj zabrinutosti za međunacionalnu toleranciju, za jedinstvo BiH te kompatibilan odnos sa susjednim državama.

I vi bi trebalo da obilježite jedan neradni dan u znak protesta protiv nepravedne presude, koja nije zadovoljila preživjele majke, očeve, koji su izgubili najmilije, poručuju studenti iz Sarajeva, uz poziv studentima i profesorima Univerziteta u Banjoj Luci da dođu na seminar u Potočarima i posjete tamošnji Momorijalni centar, kao i preživjele majke.

Unija studenata Univerziteta u Sarajevu naglašava da je od 2. do 4. marta, s Asocijacijom studenata Saraj Bosna, bila u Srebrenici, podijelila pomoć najugroženijim majkama koje su izgubile po četiri ili pet sinova, te organizirala Udruženje studenata u Srebrenici, koje će se boriti za bolji život studenata "u tom genocidom napaćenom gradu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: