{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski ratni tunel bit će preuređen u Muzej opsade grada

N
1.6.2004. u 22:47
0
0
Sarajevski ratni tunel bit će preuređen u Muzej opsade grada
0
Sarajevski ratni tunel bit će preuređen u Muzej opsade grada
Danas je u Sarajevu održana javna rasprava na kojoj se razgovaralo o pokretanju inicijative o preuređenju tunela koji je prokopan ispod aerodromske piste između naselja Dobrinja i Butmir ratne 1993., a koji je građanima Sarajeva u to doba bio jedina komunikacija sa svijetom.
Prema odluci nadležnih tijela, tunel D-B bit će preuređen i pretvoren u Muzej opsade Sarajeva, jer je kantonalna Vlada proglasila tunel strateškim objektom i dobrom baštine II. kategorije.

Prostor objekta D-B nalazi se na teritoriju dviju sarajevskih općina, Ilidže i Novog grada, te su rukovodstva lokalnih struktura nakon donošenja odluke o izradi urbanističkog plana odlučile provesti javnu raspravu. Urbanistički projekt za izgradnju memorijalnog muzejskog kompleksa izradio je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.


Muzej opsade Sarajeva obuhvatit će, zajedno s muzejskim trgom i zelenim površinama predviđenim za spomen-obilježje, te parkiralištem i izgradnjom prikladne saobraćajne komunikacije, oko 4,5 hektara zemljišta, a muzej će biti koncipiran iz pet dijelova.

“Ono što je za nadležne vrlo bitno jest činjenica da planirani kapaciteti ne remete funkciju Aerodroma Sarajevo, budući da tunel D-B cijelom dužinom prolazi ispod same piste. Zahvati koji se planiraju uraditi podrazumijevaju rekonstrukciju dva odvojena tunelska dijela i muzejski prostor na obje strane podzemne komunikacije, gdje će biti izložen i dio eksponata iz razdoblja od 1993.-1996.”, kazala je Azra Zečević iz Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša inzistirali su na donošenju zakonskih okvira za realizaciju projekta, nakon kojih će država izvršiti potpuno obeštećenje građana nad čijim su kućama i zemlji općinski dužnosnici izvršili eksproprijaciju.

Primjedbe građana odnosile su se na činjenicu da planirani projekt muzeja ne odražava sve elemente izvornog tunela, jer ulaz i izlaz s jedne strane nisu planirani na istom mjestu na kojem su se nalazili tokom rata, a iskazano je nezadovoljstvo što je jedna porodica dobila naknadu za izuzetu imovinu, a ostale još uvijek nisu, no nadležni iz Općine Ilidža i Kantona Sarajevo su obećali da će sve primjedbe biti uvažene, a građani uskoro adekvatno obeštećeni.

Opća je ocjena da je tunel D-B mjesto koje je utkano u savremenu historiju Sarajeva i da će izgradnja memorijalnog kompleksa Muzeja opsade grada prikladno obilježiti značaj i ulogu tog objekta, za koji svi koji su preživjeli ratne strahote u glavnom gradu tvrde da je spasio Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: