BiH
0

Sarajevski ratni tunel bit će preuređen u Muzej opsade grada

NINA
Danas je u Sarajevu održana javna rasprava na kojoj se razgovaralo o pokretanju inicijative o preuređenju tunela koji je prokopan ispod aerodromske piste između naselja Dobrinja i Butmir ratne 1993., a koji je građanima Sarajeva u to doba bio jedina komunikacija sa svijetom.

Prema odluci nadležnih tijela, tunel D-B bit će preuređen i pretvoren u Muzej opsade Sarajeva, jer je kantonalna Vlada proglasila tunel strateškim objektom i dobrom baštine II. kategorije.

Prostor objekta D-B nalazi se na teritoriju dviju sarajevskih općina, Ilidže i Novog grada, te su rukovodstva lokalnih struktura nakon donošenja odluke o izradi urbanističkog plana odlučile provesti javnu raspravu. Urbanistički projekt za izgradnju memorijalnog muzejskog kompleksa izradio je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.

Muzej opsade Sarajeva obuhvatit će, zajedno s muzejskim trgom i zelenim površinama predviđenim za spomen-obilježje, te parkiralištem i izgradnjom prikladne saobraćajne komunikacije, oko 4,5 hektara zemljišta, a muzej će biti koncipiran iz pet dijelova.

“Ono što je za nadležne vrlo bitno jest činjenica da planirani kapaciteti ne remete funkciju Aerodroma Sarajevo, budući da tunel D-B cijelom dužinom prolazi ispod same piste. Zahvati koji se planiraju uraditi podrazumijevaju rekonstrukciju dva odvojena tunelska dijela i muzejski prostor na obje strane podzemne komunikacije, gdje će biti izložen i dio eksponata iz razdoblja od 1993.-1996.”, kazala je Azra Zečević iz Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša inzistirali su na donošenju zakonskih okvira za realizaciju projekta, nakon kojih će država izvršiti potpuno obeštećenje građana nad čijim su kućama i zemlji općinski dužnosnici izvršili eksproprijaciju.

Primjedbe građana odnosile su se na činjenicu da planirani projekt muzeja ne odražava sve elemente izvornog tunela, jer ulaz i izlaz s jedne strane nisu planirani na istom mjestu na kojem su se nalazili tokom rata, a iskazano je nezadovoljstvo što je jedna porodica dobila naknadu za izuzetu imovinu, a ostale još uvijek nisu, no nadležni iz Općine Ilidža i Kantona Sarajevo su obećali da će sve primjedbe biti uvažene, a građani uskoro adekvatno obeštećeni.

Opća je ocjena da je tunel D-B mjesto koje je utkano u savremenu historiju Sarajeva i da će izgradnja memorijalnog kompleksa Muzeja opsade grada prikladno obilježiti značaj i ulogu tog objekta, za koji svi koji su preživjeli ratne strahote u glavnom gradu tvrde da je spasio Sarajevo.