Opreznost zbog leda
104

Sarajevski "Rad" na terenu u punom kapacitetu, čiste se saobraćajnice prvog prioriteta

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Snijeg u glavnom gradu BiH pada neprestano od sinoć i trenutna maksimalna visina iznosi oko 10 centimetara. Glavne saobraćajnice su prohodne jer su ekipe KJKP Rad na terenu od ranih jutarnjih sati.

Kako nam je rekao portparol KJKP Rad Mirza Ramić, na terenu je trenutno 50 vozila i 140 radnika koji rade na ručnom čišćenju ulica prvog prioriteta.

Građanima se savjetuje da budu oprezni zbog poledice koja se stvorila zbog minusa. Prema prognozama vremena, očekuje se da će snijeg nastaviti padati sve do petka, te da će preovladavati oblačno vrijeme s vrlo niskim temperaturama.

Podsjećamo, čišćenje snijega ispred poslovnih i stambenih objekata je zakonska obaveza pravnih i fizičkih lica. Vlasnici poslovnih objekata, bilo da se nalaze u poslovnim zonama ili van nje, dužni su da osiguraju prilaz objektima i da zimsko održavanje uredno obavljaju tokom sezone.

Zakonom o komunalnoj čistoći zabranjeno prilikom čišćenja dvorišta snijeg iznositi na saobraćajnice jer se time ugrožava saobraćajna sigurnost. Prema ovom Zakonu, inspekcijski nadzor vrši Komunalna inspekcija Kantona Sarajevo čiju intervenciju mogu zatražiti građani ukoliko nadležna komunalna preduzeća ili upravitelji u zgradama kolektivnog stanovanja ne izvršavaju obaveze iz oblasti komunalne čistoće.