Bh. nauka
1

Sarajevski profesor među vodećim fizičarima

Sarajevo-x.com
Prof.dr. Dejan Milošević, profesor sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta relativno je nepoznato ime u domaćoj javnosti, a mnogo više poznat u svijetu. Od početka angažmana na matičnom fakultetu, pokrenuo je snažan razvoj u istraživanju teorijske fizike, osnivajući posebnu naučnu grupu Samophys koja je postala poznata širom svijeta. Jednako onako kao i sam prof. Milošević.

Piše: Asim Bešlija

Specijalnost profesora Dejana Miloševića je teorijska fizika. Nju i predaje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu već 9 godina gdje i započeo svoju naučno-istraživačku karijeru i za domaće standarde, ostvario nesvakidašnje rezultate. Zapravo, tek je njegovim dolaskom na ovaj fakultet započeo ozbiljniji istraživački proces, posebno u novoj grani fizike poznatoj kao atofizika.

Atofizika je, pojašnjava prof. Milošević, naučna oblast koja u svome fokusu ima istraživanje procesa koji se dešavaju u vrlo kratkom vremenu, u elektronima u okviru atoma i molekula. Gledajući globalno, u svijetu je ovo još uvijek novo i neistraženo područje. On je, međutim, imao sreću da se od samog početka svoje karijere zainteresira za atomske procese u jakom laserskom polju i učestvuje u prvim radovima koji su se pojavili o ovoj temi.

Još 1998.godine objavio je jedan teorijski rad koji se bavio ultrakratkim laserskim impulsima, čija je ispravnost provjerena na nekoliko mjesta u svijetu, potvrdivši njegove tvrdnje. Radi se o teoriji kvantnih orbita odnosno radu koji je iz nje proizišao a koji je 2001.godine objavio časopis Science. Od tada do danas, ovaj rad citiran je u naučnim krugovima više od 100 puta.

'Nekoliko eksperimentalnih grupa u svijetu je izmjerilo neke procese i to se složilo sa onom teorijom koju sam ja predložio. To je teorija kvantnih orbita koja je uspjela da objasni neke kvantomehaničke procese', pojašnjava profesor Dejan Milošević.

2005.godine objavljen je rad koji je radio sa kolegama iz nekoliko zemalja svijeta, što je bio eksperiment sa mjerenjem pukotina u vremenu uz pomoć ultrakratkih laserskih impulsa, kao pandan prethodnim eksperimentima kojima su mjerene pukotine u prostoru. Kako se radilo o projektu koji se bavio elektronima, The New York Times i Physicsworld proglašavaju ovaj rad jednim od 10 najljepših eksperimenata u svijetu.

Napori profesora Miloševića na Prirodno-matematičkom fakultetu ogledaju se u osnivanju i vođenju istraživačke grupe Samophys koja se bavi molekularnim procesima, i koja je za vrlo kratko vrijeme ostvarila saradnju sa sličnim grupama u Japanu, Njemačkoj, Holandiji, Americi i dalje. Ova grupa koja djeluje pri katedri za molekularnu i optičku fiziku, uspjela je postati visokoproduktivna i 2008.godine objaviti čak osam current content radova ,dakle, radova koji su uvršteni u naučno relevantne baze podataka koje koriste naučnici diljem planete i koji predstavljaju istinsku referentnost nečijeg naučnog rada.

Sam profesor Milošević može se pohvaliti vrlo značajnim brojem radova objavljenih u takvim bazama podataka koji osim same činjenice da su objavljeni, dosta su puta citirani što im daje dodatnu težinu.

'Ja sam baš nedavno gledao, izašao mi je stoti rad na Web of Science, dakle, jubilarni rad. Važno je i koliko su ti radovi citirani. Kod mene je ta brojka prešla 2000 citata za ove radove koje sam objavio', kaže profesor Milošević.

Iako su njegovi radovi među najvrijednijima u oblasti teorijske fizike na svijetu danas, jedan od najvećih svojih uspjeha prof. Milošević smatra pomoć mladim generacijama te skretanje njihove pažnje na nauku. To je i uspio osnivanjem grupe Samophys koja je studentima Prirodno-matematičkog fakulteta pokazala da posjeduje kredibilitet i važnost, te da uključivanjem u njen rad, uistinu mogu nešto postići. Samu fiziku on smatra dobrim metodom usvajanja novih znanja kroz poticanje istraživanja i drugačijeg načina razmišljanja, što će samo po sebi doprinijeti procesu vlastitog razvoja.

Kroz istraživanja, mladi imaju šnasu da razviju poseban odnos prema nauci i poslu, što prof. Milošević smatra neprocjenjivim, posebno u situaciji u kojoj mi trenutno živimo.

Lični portret

Prof.dr. Dejan Milošević rođen je u Sarajevu gdje je završio osnovno, srednje i visoko obrazovanje. 1981.godine diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu sa prosječnom ocjenom 9,65. Postdiplomski studij a potom i doktorsku disertaciju 'Atomski procesi u jakom laserskom polju' završio je na Univerzitetu u Beogradu 1990.godine.

U svojoj karijeri najprije je radio u Institutu za fiziku PMF-a u Sarajevu, a poslije i kao istraživač u Centru za istraživanje i razvoj preduzeća 'Zrak' u Sarajevu sve do 1998.godine. bio je docent i vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a zatim vanredni te reodvni profesor na svome današnjem matičnom fakultetu.

Od kraja rata pa do danas, svake je godine bio na nekom studijskom putovanju u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Austriji ili Americi.

Među njima se ističe posebno boravak 1999-2000.godine na Max Born institutu u Berlinu kada je bio dobitnik prestižne Alexander von Humboldt stipendije.

Zbog njegovog angažmana u Americi na nekoliko unvierziteta te ostvarenih rezultata, Američko fizičko društvo mu je dodijelilo doživotno članstvo dok je i član Američkog optičkog društva.

Krajem prošle godine izabran je i za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dva puta, 1996 i 1997.godine, bio je vođa ekipe koja je predstavljala našu zemlju na Međunarodnim olimpijadama fizike. Njegovom životopisu svakako treba dodati da govori engleski i služi se sa još tri jezika – ruskim, francuskim i njemačkim.