Nebojša Radmanović
0

'Sarajevski političari nisu centar svijeta'

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović smatra da nedavna posjeta lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića Srbiji i razgovori s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem nisu bili zlonamjerni i da nije u pitanju nikakva zavjera, kako neki u Sarajevu pokušavaju da to predstave.

Ističe da su „u pitanju razgovori susjeda, koji su dobronamjerni“, a mišljenja je i da taj iznenadni sastanak u Beogradu nije u funkciji rušenja BiH.

"BiH ruše oni koji neće da se dogovaraju", ocjenjuje Radmanović.

Na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao je da je „potpuno jasno da određeni broj sarajevskog političkog establišmenta ne može da shvati da oni nisu centar svijeta i da se ne mogu svi ponašati kao što oni misle“.

Ističući i da „još važi klima da se sve vrti oko sarajevskog političkog kruga i da se svi u BiH, pa i u regionu moraju ponašati kako oni kažu“, srpski član Predsjedništva BiH je dodao da je svjestan optuživanja svih i Beograda i bh. političara, koji nisu iz sarajevskog političkog kruga, i da se to desilo i u vezi s pitanjem susreta Tadić, Čović i Dodik.

Navodi da je Boris Tadić kao predsjednik susjedne zemlje, koja je garant Dejtonskog sporazuma i koja ima pravo na specijalne i paralalene veze, više puta do sada pokazao da želi dobro svima u BiH.

Za srbijanskog predsjednika je rekao da je više puta pokazao da poštuje dogovor svih u BiH i u skladu s tim primao je relevantne političke predstavnike svih konstitutivnih naroda u BiH i na to ima pravo i obavezu na osnovu Dejtonskog ugovora.

„I zbog toga i drugih stvari ići ćemo i ubuduće u Beograd i Boris Tadić će dolaziti u RS i BiH“, poručio je Nebojša Radmanović.

Još je podsjetio da su kod srbijanskog predsjednika bili i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, kao i lider SDA Sulejman Tihić i „niko se o tome nije bunio“.

“Tadić je više puta pozivao sva tri člana Predsjedništva BiH da dođu u Beograd, ali druga dva člana Predsjedništva BiH nisu to prihvatili“, rekao je on.

Za njega je i sasvim normalno da kada lider jedne političke stranke u ovom slučaju Dragan Čović izrazi želju da ide u Beograd kod predsjednika Srbije da ga on i primi.

Iako navodi da ne zna detalje tih razgovora u Beogradu, Radmanović je rekao da „iz dva od tri izvora zna da su to bili prijateljski razgovori, koji su govorili o stabilnosti regiona u cjelini i BiH i da je Tadić potvrdio stari stav da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da će podržati svaku promjenu, koju usaglase predstavnici naroda u BiH".