Detalji projekta
581

Sarajevski park Hastahana će biti pretvoren u zelenu oazu

Piše: M. N.
Park Hastahana u sarajevskom naselju Marijin Dvor bit će pretvoren u zelenu oazu s jednim objektom društvene infrastrukture i podzemnom garažom. Mišljenje Općinskog vijeća Općine Centar o inicijativi preimenovanja u "Park prof. dr. Nijaz Duraković" poslano je Skupštini KS.

Kako nam je rečeno u Općini Centar, odustalo se od ideje da na ovom području bude izgrađen muzej grada, jer su građani, stanovnici tog područja, kazali kako imaju potrebu za uređenom parkovskom površinom jer je sve manje zelenila na tom području općine, kao i prostora za djecu i rekreaciju.

"Budući da je ranijim planskim rješenjima na ovoj lokacija bila predviđena gradnja muzeja grada koji je podrazumijevao veliki procent izgrađenosti i poziciju objekta u centralnom dijelu Hastahane, odlučeno je da organizacija sadržaja mora biti u korist parka i trga, a ne objekata", kazali su nam iz Općine Centar.

Krajnja namjena objekta nije precizirana, ali je utvrđeno da će on biti smješten na postojećem parkingu koji je uz ulicu Kranjčevićeva te da će biti upola manje tlocrtne površine od predviđene važećim planom.

Park i trg će zauzimati najveću površinu Hastahane, a Trg će biti smješten uz ulicu Titova.

"Zona parka, tretirana kroz koncept 'artificijelne topografije', svojom slobodnom formom simulira prirodnu konfiguraciju terena i potpuno je dostupna pješacima. Prateći javni sadržaji poput umjetničke galerije, ugostiteljstva, tematskog kafića, knjižare i sl., kao i javna podzemna garaža, smješteni su ispod i na taj način ne zauzimaju parkovski prostor. U funkcionalnom smislu ovi sadržaji su namijenjeni potrebama različitih starosnih grupa (djece, mladih, rekreativaca, starijih osoba...)", kazali su nam iz Općine.

Općina je od 30. augusta do 8. oktobra raspisala i konkurs za najbolje urbanističko-arhitektonsko rješenje Hastahane, ali nijedan od dostavljenih radova nije u potpunosti zadovoljio zahtjeve tražene Programskim zadatkom prema svim traženim kriterijima. Nedostatak većine dostavljenih radova bila je izuzetno velika izgrađenost kompletne parcele i stavljanje akcenata na arhitekturu, a ne na pejzažno urbanističko rješenje Hastahane.

"Budući da je provedeni konkurs trebao biti osnova za izradu Izmjena i dopuna Regulacionog plana, najuspješniji dijelovi nagrađenih/otkupljenih rješenja su integrisani u Osnovnu koncepciju plana koju je izradio Zavod za planiranje, a koja je bila predmet javne tribine održane 12. novembra", kazali su iz Općine.

Kada je riječ o preimenovanju naziva, Općinsko vijeće usvojilo je inicijativu vijećnika Sulejmana Haljevca da se park Hastahana na Marijin-Dvoru preimenuje u "Park prof. dr. Nijaz Duraković" 16. maja prošle godine.

Istakao je da je profesor Nijaz Duraković veći dio života proveo na Marijin-Dvoru te da je bio inspiracija mladim ljudima koji se bave društvenim radom.