Kantonalno vijeće stranke
118

Sarajevski NiP dobio rukovodstvo predvođeno Sejadom Đozom i Elvedinom Okerićem

B. R.
Sejad Đozo i Elvedin Okerić (Foto: NiP)
Sejad Đozo i Elvedin Okerić (Foto: NiP)
Izabrano je rukovodstvo Kantonalnog vijeća Naroda i pravde (NiP) u Sarajevu.

Kako su saopćili, Sejad Đozo je jučer izabran za predsjednika Kantonalnog vijeća. Za njegove potpredsjednike izabrani su Ibrahim Kerla, Muamer Gurda, Ensar Mulaosmanović i Mersiha Mehmedagić.

Za predsjednika Kantonalnog Izvršnog odbora izabran je Elvedin Okerić, koji je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Potpredsjednici Kantonalnog Izvršnog odbora su Tarik Stambolić, Tea Kulenović, Mirza Selimbegović i Ismir Musić.

"Želim da vam se zahvalim na ukazanom povjerenju. Za mene je povjerenje velika stvar i trudit ću se da ga opravdam. Trudit ću se, kao i dosad, da radim u najboljem interesu društva. Narod i pravda Kantona Sarajevo danas je jedan organiziran politički subjekt i lider u vođenju procesa u Kantonu Sarajevo. U protekle tri godine, uz stalnu komunikaciju sa građanima, izrastali smo i izrasli u najorganizovaniju, najuspješniju i najmasovniju političku stranku u Kantonu Sarajevo, a vjerovatno i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Kad smo 2015. počeli s jasnom pričom o jasnoj opredijeljenosti u borbi protiv korupcije, mnogi su mislili da od toga nema ništa, potcijenivši tako našu ideju. Danas je to ogledni primjer, ne samo u našoj zemlji već i šire, kako se može i treba boriti protiv korupcije. Ovo više nije samo ideja, sada je to već projekat i strategija koji su prepoznati od javnosti", kazao je Okerić.

Rukovodstvo NiP-a (Foto: NiP)
Rukovodstvo NiP-a (Foto: NiP)

Ovim su završeni, kako je istaknuto, unutarstranački izbori čime se iz faze Povjereništva imenovanog od Predsjedništva NiP-a prešlo u fazu rukovođenja putem demokratski izabranih predstavnika.

Izborima u kantonalnoj organizaciji su prethodili, kako je napomenuto, izbori općinskih organizacija, a krajnji ishod unutarstranačkih izbora predstavlja Kongres NiP-a zakazan za 20. novembar u Sarajevu.

Prisutnima se jučer obratio i predsjednik ove stranke Elmedin Konaković podsjetivši da je upravo u Sarajevu NiP, kako je naveo, pokazao da se može voditi jedna drukčija politika kojoj su interesi građana ispred svih drugih.

"Pokazali smo kako i mi možemo imati visok standard transparentnosti i kvaliteta kakav imaju uređena zapadna društva. Zašto je to važno možemo svjedočiti ovih dana kad je država, pod napadom secesionista i onih koji ovu zemlju ne vole, pokazala svu slabost svojih institucija, jer su tamo imenovani i delegirani ljudi koji su nečiji rod, koji su neki zaslužni članovi stranaka, koji za to nemaju ni adekvatnu školsku spremu ili nemaju nikakvu školsku spremu i koji s aspekta etike i morala ne zaslužuju takve pozicije. Zato danas ne postoji nijedna institucija koja bi mogla adekvatno odgovoriti na probleme. Snažnije su odgovorile kantonalne nego državne institucije. Zato još jednom shvatite koliko je važno ovo što mi radimo i na način na koji radimo - da najbolje biramo na odgovorna mjesta, da biramo one koji će zaštititi institucije i učiniti ih funkcionalnim", kazao je Konaković.

U NiP-u su najavili da će na predstojećim Općim izborima imati kandidate za sve nivoe vlasti. Smatraju da su obnašajući vlast u Kantonu Sarajevo pokazali da se ne boje preuzimanja odgovornosti i da ima odgovor na izazove bosanskohercegovačkog društva.