Poziv u Berlin
207

Sarajevski maturanti s rješenjem za semafore idu na svjetski kongres developera

Klix.ba
Maturanti Treće Gimnazije iz Sarajeva, koji su kreirali inovativno rješenje problema trajanja kratkog svijetla za pješake i neusklađenosti semafora u Sarajevu, učestvovat će na Svjetskom kongresu "WeAreDevelopers" u Berlinu početkom juna.

Nakon što je u javnosti predstavljen njihov model, o čemu je Klix.ba prvi pisao, profesor Mevludin Maličević i učenici koji su radili na istraživanju i realizaciji ideje Elvir Vlahovljak, Nedim Numanović, Ervin Golubović i Zerina Osmić dobili su poziv i besplatne kotizacije od "WeAreDevelopers" kongresa.

Njihovo učešće na najvećem evropskom kongresu developera ipak ne bi bilo moguće bez podrške sarajevske kompanije BS Telecom Solutions, koja je odlučila finansirati njihov put i boravak u Berlinu.

Mirza Varatnović, direktor BS Telecom Solutions, kaže kako su bez puno razmišljanja odlučili podržati ove učenike nakon što su dobili molbu za finansiranje njihovog učešća na kongresu u Berlinu.

"Mi kontinuirano ulažemo u mlade kadrove. Takva ulaganja višestruko se isplate. Nama je posebno drago što su ovi učenici svojim modelom široj javnosti ukazali na potrebu i mogućnosti digitalizacije u oblastima poput saobraćaja i raznih mogućnosti sistema tzv. pametnih gradova, a koje mi razvijamo unutar naše kompanije“, rekao je Varatanović.

Profesor Maličević ističe kako će učenici imati priliku u Berlinu prezentirati svoj model i predstavljati, ne samo svoju školu, već Sarajevo i cijelu BiH na jednom ovakom kongresu.

"Zahvalni smo BS Telecom Solutions što su dali podršku učesšću naših učenika. Oni su pokazali svojim trudom i znanjem kako mladi u BiH posjeduju veliki potencijal i da uz malu podršku mogu ostvariti značajne rezultate“, kaže Maličević.

Učenici i njihov profesor posjetili su sjedište sarajevske kompanije, te je dogovoreno da će imati priliku koristiti njihove simulatore, kako bi dodatno razvijali i usavršavali svoj model regulacije rada semafora.