Gluhi i nagluhi bez pomoći
0

Sarajevski 'Librag' pred zatvaranjem

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog teške ekonomske situacije preduzeće 'Librag', koje vrši rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida oštećenog sluha, nalazi se pred zatvaranjem. Preduzeće 'Librag' u prostorijama 'Doma gluhih' u Sarajevu posjeduje praonicu rublja u kojoj je trenutno zaposleno sedam gluhih i dvije osobe koje nemaju problema sa sluhom.

Zbog dotrajalosti mašina i teške ekonomske situacije ovo preduzeće nalazi se pred zatvaranjem.

"Devet osoba je zaposleno u praonici rublja u kojoj se vrše usluge pranja i peglanja veša. No, zbog dotrajalosti mašina, valjaka za peglanje i sušilica, nastavak rada praone je neizvjestan. Strahujemo da ne dođemo u situaciju da moramo zatvoriti praonicu i s toga smo odlučili zamoliti sve koji su u mogućnosti da nam pomognu doniranjem mašine za veš, valjka za peglanje ili sušilice", kazala je za Sarajevo-x.com Jasminka Karahasanović, direktorica preduzeća 'Librag'.

Preduzeće "Librag" (limarsko-bravarska radionica gluhih) osnovalo je Udruženje građana oštećenog sluha Kantona Sarajevo 1996. godine. Ovo preduzeće ne samo da vrši osposbljavanje i zapošljavanje invalida oštećenog sluga nego godišnje edukuje u prosjeku pet učenika iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

"Gluhi i nagluhi samo traže priliku i mogućnost da sebi i svojoj porodici obezbjede sigurnu egzistenciju jer ne žele da žive od socijalne pomoći. Žele pokazati da, iako se tretiraju kao 'osobe sa umanjenim sposobnostima', posjeduju znanje, volju za sticanjem novih radnih vještina i spremnost da u svakom trenutku odgovore na svoje radne zadatke isto kao što to čine i zdrave osobe", kazala je Karahasanovićeva.

Ona je još jednom ponovila kako se nada da će dobri ljudi pomoći nastavak rada ovog preduzeća, te omogućiti gluhim i nagluhim osobama da u društvu budu tretirani jednako kao i zdrave osobe.