|

Sarajevski heroji Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni na današnji dan prije tačno godinu

Sarajevski heroji Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni na današnji dan prije tačno godinu
494
Dž. L.
26.10.2019. u 06:59
62
komentara
494

dijeljenja
Sarajevski heroji Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni na današnji dan prije tačno godinu Foto: I. Š./Klix.ba
Na današnji dan prije godinu dana ubijeni su sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović tokom vršenja svojih profesionalnih dužnosti, a počinitelji ovog stravičnog zločina joiš uvijek nisu pronađeni.
U čast sarajevskih heroja danas će biti otkriveno spomen-obilježje koje je postavljeno u ulici Geteova do broja 1, a čije postavljanje je inicirao Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Zato svi koji prođete ovim putem.... Zaustavite ovdje svoj korak... Izmolite molitvu, proučite Fatihu. Oni su pali u miru braneći ono što su svojim životima naši najbolji odbranili u ratu", ispisano je na spomen-obilježju.

Kako je Katica poručio, Adisa i Davora ne smijemo nikada zaboraviti, a spomenik u njihovu čast jedan je od načina da ih sačuvamo od zaborava i odamo počast za njihovu hrabrost.

Danas će biti odigran i 1. Memorijalni turnir u malom nogometu "Adis&Davor" na kojem će učestvovati 26 ekipa iz policijskih agencija u BiH. Turnir počinje u osam sati u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu. Ovom prilikom članovima porodica Vujinović i Šehović bit će uručene "Zlatne policijske značke". Zatim će u 10 sati biti otkriveno spomen-obilježje u Geteovoj ulici te položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Buća potok i groblju "Sveti Josip" na Ciglanama.

Podsjećamo, Šehović i Vujinović stradali su 26. oktobra oko 4:15 sati ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje kada su članovi automafije pucali na policijski automobil kojim su oni patrolirali. Na mjestu napada stradao je Šehović, dok je njegov kolega Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Na policajce su ispaljeni rafali iz automatske puške dok su se nalazili u automobilu bez šanse da uzvrate.

Ubice Adisa Šehovića i Davora Vujinovića još nisu otkrivene. U sarajevskom pritvoru još uvijek se nalaze Srećko Trifković i Miloš Obradov koji se povezuju s njihovim ubistvom, dok je Nedeljko Lizdek, koji je osumnjičen za krađu automobila na Trebeviću 2018. godine, pristao na saradnju s istražnim organima u predmetu ubistva policajaca.

Ključni dokaz je snimak nadzornih kamera u ulici Zmaja od Bosne od 23. oktobra 2018. kada je Lizdekova ekipa pokušala ukrasti Audi stranih tablica koristeći crni Seat Leon, isti onaj koji je, navodno, kasnije korišten prilikom ubistva Šehovića i Vujinovića.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...