{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski behar japanske trešnje glasnik je proljeća koji razgaljuje duše

A
30.3.2014. u 15:50
12
32
Sarajevski behar japanske trešnje glasnik je proljeća koji razgaljuje duše
12
Dolazak proljeća najavljuju brojne prirodne pojave, tradicionalne obrede i običaje, a cvjetanje japanske trešnje, koje u toj zemlji zauzima važno mjesto u kulturi, postalo je jedan od najljepših najavljivača buđenja prirode, što je vidljivo i na šetalištima i parkovima Sarajeva.
Ulice, parkovi i obronci bh. prijestolnice plijene posebnom ljepotom cvjetova japanske trešnje, koje mame Sarajlije u prve proljetne šetnje.

Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni je simbol te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje nam dolazi iz Japana, Koreje i Kine i koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Na istoku Zemlje ovom drvetu su posvećene brojne pjesme, festivali i druge manifestacije.

Čak polovicu stabala u japanskim gradovima čine trešnje, a ima i svoju diplomatsku težinu jer predstavlja i glasnik japanskog prijateljstva u svijetu.

apan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Washingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu.

Vremenom su stabla trešanja 'osvajala' i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.

Iako se dolazak japanske trešnje u Sarajevo ne vezuje za diplomatske kanale, već za komercijalne djelatnosti, to ne umanjuje ljepotu sarajevskog behara japanske trešnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: