{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski behar japanske trešnje glasnik je proljeća koji razgaljuje duše

A
30.3.2014. u 15:50
12
32
Sarajevski behar japanske trešnje glasnik je proljeća koji razgaljuje duše
12
Dolazak proljeća najavljuju brojne prirodne pojave, tradicionalne obrede i običaje, a cvjetanje japanske trešnje, koje u toj zemlji zauzima važno mjesto u kulturi, postalo je jedan od najljepših najavljivača buđenja prirode, što je vidljivo i na šetalištima i parkovima Sarajeva.
Ulice, parkovi i obronci bh. prijestolnice plijene posebnom ljepotom cvjetova japanske trešnje, koje mame Sarajlije u prve proljetne šetnje.

Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni je simbol te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje nam dolazi iz Japana, Koreje i Kine i koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Na istoku Zemlje ovom drvetu su posvećene brojne pjesme, festivali i druge manifestacije.

Čak polovicu stabala u japanskim gradovima čine trešnje, a ima i svoju diplomatsku težinu jer predstavlja i glasnik japanskog prijateljstva u svijetu.

apan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Washingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu.

Vremenom su stabla trešanja 'osvajala' i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.

Iako se dolazak japanske trešnje u Sarajevo ne vezuje za diplomatske kanale, već za komercijalne djelatnosti, to ne umanjuje ljepotu sarajevskog behara japanske trešnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: