Višedecenijski problem
64

Sarajevski aerodrom je 80-ih imao "razbijač" magle, a kako se danas nosi s ovom pojavom

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poteškoće u saobraćaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su učestale tokom zime zbog magle i smoga, a te poteškoće su u fokusu javnosti nakon što je na društvenim mrežama aktueliziran novinski tekst iz 1984. godine.

Riječ je o tekstu "Večernjih novosti" iz 8. februara 1984., kada je bio problem kako usljed magle osigurati da svi učesnici Zimskih olimpijskih igara dođu na vrijeme u glavni grad Bosne i Hercegovine. Tekst je objavljen pod naslovom "'Razbijač' magle efikasno djeluje".

"Prema kompjuterskoj prognozi, magla koja se jučer u 7 sati iznenada pojavila na Sarajevskom aerodromu i okolini trebala je da traje do 9 sati. Međutim, čim se magla pojavila, razbijena je hemijskim sredstvom, dejstvom sa zemlje, u roku od samo 20 minuta i Aerodrom je osposobljen za normalan saobraćaj. Samo jedan avion je malo kasnio u polasku, ali je nadoknadio izgubljeno vrijeme. Ostali avioni jučer su letjeli po redu vožnje", pisale su "Večernje novosti".

Nakon što je aktueliziran ovaj tekst, mnogi su se pitali šta je s ovim "razbijačem" magle danas. To pitanje postavili smo i Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U odgovoru su naglasili da posjeduju modernizovano sredstvo u odnosu na ono koje se primjenjivalo 1984., a koje djeluje na sličnom principu. Radi se o Anti-fog sistemu za razbijanje magle, a za koji su napomenuli da je u funkciji od 15. novembra 2018. Međutim, ukazali su da ne postoji u potpunosti učinkovit sistem.

"Svi poznati sistemi za rasturanje pothlađene magle, a nema ih mnogo, zasnivaju se na primjeni tehnike zasijavanja magle s reagensima, uz pomoć kojih se zamrzavaju čestice vode u zraku. Nakon zamrzavanja, te čestice rastu i povećavajući svoju težinu padaju na zemlju u obliku kristala. Naravno, niti jedan sistem ne može u potpunosti riješiti problem gustih magli na sarajevskom, kao ni na drugim aerodromima, ali se postojeći sistem pokazao efikasnim i uspješnim. Ne postoji niti jedan razvijen sistem u svijetu toliko pouzdan da bi mogao u potpunosti eliminisati posljedice prisustva magle u zimskim mjesecima", istakli su.

Prema njihovim riječima, ne treba zanemariti ni prisutnost zagađujućih čestica u zraku koje uzrokuju pojavu smoga u Sarajevu, a koje još više utječu na smanjenje vidljivosti prilikom slijetanja aviona. U Međunarodnom aerodromu Sarajevo su također podsjetili da bi trebalo pronaći sistemsko rješenje za smanjenje emisije štetnih čestica u zraku, a u cilju očuvanja životne sredine.