Danas popodne
11

Sarajevski aerodrom bio nakratko evakuisan zbog sumnjive kese

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Osiguranje na Sarajevskom aerodromu iza 15 sati primijetilo je napuštenu kesu te je, u skladu s procedurama, prostor evakuisan i proveden je kontradiverzioni pregled, saznaje Klix.ba.

Ubrzo je evakuisano cijelo prizemlje aerodroma i obustavljen check-in putnika, a prostor je ograđen žutom trakom. Sumnjiva kesa nalazila se u blizini mjesta registracije putnika za letove.

U rekordnom roku pregled je završen i ustanovljeno da nema opasnosti za dalje funkcionisanje aviosaobraćaja.

"Riječ je o klasičnoj intervenciji anti-bombing tima koja se dešava onog trenutka kad se pronađe napušteni prtljag ili kesa, u ovom slučaju je bila kesa. To je aktivnost koja podrazumijeva pregleda prtljaga ili kese na način da se mora ograditi žutom trakom. Pregled je trajao 10 minuta, utvrđeno je da nema eksplozivne naprave niti bilo kakve materije koja bi mogla ugroziti putnike. Antibombni tim je u posljednjih 10 godina imao 1.000 ovakvih intervencija jer svaki napušteni prtljag i kesa podrazumijeva izlazak antibombnog tima, to su procedure svih aerodroma u svijetu", kazala nam je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Već u 15:26 sati putnicima je omogućeno da se vrate u prostorije aerodroma i check-in je nastavljen neometano.