{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH

S
24.12.2009. u 18:19
0
59
Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
0
Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na tabli koja je u znak zahvalnosti Francuskom bataljonu postavljena na Skenderiji i koja plato ispred KSC-a proglašava Francuskim trgom stoji jedna "sitna" istorijska neistina. Na tabli je francuska zastava, uz natpis "Francuski trg-Prva zemlja koja je priznala Bosnu i Hercegovinu". Sve bi to bilo OK, da nezavisnost BiH nije prva priznala Bugarska...
"Na platou Centra Skenderija jučer je održana svečanost u povodu postavljanja ploče s natpisom Francuski trg čime je odato poštovanje Francuskoj kao zemlji koja je prva priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine", pisalo je u dnevnim novinama 29. maja 2009., dan nakon postavljanja table na Skenderiji.

Da je novinar imao malo više vremena i provjerio neke podatke, našao bi, doduše ne tako lako, i onaj da je BiH prva priznala Bugarska, i to 15. januara 1992. godine, dok su zemlje Evropske zajednice nezavisnost BiH priznale 6. aprila te iste godine, nakon čega je počela agresija na BiH. To su nam, doduše nakon onog "sačekajte momenat", potvrdili i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Francuski bataljon zaista jeste mnogo učinio za našu zemlju, na tabli pored Francuske ambasade na Džidžikovcu stoji poduži spisak francuskih vojnika koji su dali život u mirovnoj misiji u BiH, ali ne moramo biti baš u tolikoj mjeri zahvalni da iskrivljujemo i onako iskrivljenu istoriju naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: