Kupovna (ne)moć
100

Sarajevske ulične tezge kao alternativa pijacama: Gdje je povoljnija kupovina?

Piše: S. Moljević
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Visoke cijene prehrambenih proizvoda značajno su utjecale na kupovnu moć građana, a vrtoglavi iznosi koje je potrebno izdvojiti za voće i povrće na sarajevskim pijacama građane su potakle da alternativu potraže na drugim mjestima. Tim povodom obišli smo sarajevske ulične tezge.
Mnoge Sarajlije posjećuju ulične tezge jer raspolažu raznovrsnim izborom proizvoda, a kako bismo vidjeli da li su cijene niže u odnosu na klasične pijace posjetili smo neke od njih u sarajevskom naselju Dobrinja.

Proizvodi

Na Dobrinji se nalaze tezge sa prehrambenim i odjevnim proizvodima, asesoarima i kuhinjskim dodacima. Što se tiče prehrane, prodavci na tezgama nude voće, povrće i med.

"Od voća narod najviše kupuje banane, jabuke, kivi i narandže. Što se tiče povrća, najviše se kupuju luk, paprike, tikvice i paradajz", ističe jedan prodavač.

Na ovom mjestu možete pronaći odjeću poput muškog i ženskog veša, potkošulja, majica dugih rukava, majica kratkih rukava, trenerki, pidžama. Od ostale robe tu su posteljine, zavjese, krpe, čaršafi za pite i drugi kuhinjski dodaci. Ručni radovi su takođe izloženi, a to su pretežno torbe, cegeri, novčanici i jastuci.

"Ovdje najviše kupujem voće, povrće, krpe, trenerke i potkošulje. Povoljnije mi je ovdje kupiti nego u nekom marketu. Pošto sam česta mušterija nekada nešto dobijem i po nižoj cijeni", navodi kupac.

Cijene

Sa trgovcima smo razgovarali o cijenama.

"Cijene često variraju. Na primjer, kod mene je kilogram jagoda bio 6 KM, potom 6.50 KM, a sada je cijena jagoda 7 KM. Uvoz košta, pa sam prinuđena podići cijenu. Svako želi da mu se posao isplati", kazala nam je prodavačica.

Cijene po kilogramu za voće i povrće:

Jagode (7 KM), jabuka (2 - 3 KM), limun (3 KM), narandže (4 KM), banana (3 - 4 KM), kivi (3 KM), paprike (4 KM), paradajz (5 KM), tikvice (5 KM).

Cijene odjeće i ostale robe:

Trenerka (10 KM), pidžame (6 – 10 KM), muški i ženski veš (2 – 5 KM), majice (6 – 12 KM), torba (10-15 KM), posteljina (25 – 40 KM), zavjese (3 – 7 KM), čaršaf za pitu (7 KM), krpa (4 KM).

Na naše pitanje da li su zadovoljni prodajom, većina trgovaca istakla je da su zadovoljni s obzirom na ekonomsko stanje u državi.