Gradonačelnica Sarajeva
0

"Sarajevske ruže nisu smjele nestati"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac smatra da se nije smjelo desiti da s ulica grada nestaju takozvane - sarajevske ruže.

Smatram da zaista nije opravdano to što su s ulica grada Sarajeva počele nestajati takozvane - sarajevske ruže koje predstavljaju sjećanje na stradanja naših sugrađana za vrijeme troipogodišnje opsade Sarajeva. To se desilo usljed zamjene oštećenih ploča prvenstveno u ulici Ferhadija, kazala je Feni gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Općine i Kanton koji su vodili te aktivnosti nisu smjeli dozvoliti da se to desi, kazala je gradonačelnica Borovac dodavši da su Kanton, Grad i općine proteklih godina uložili velike napore da se u Sarajevu obilježe mjesta masovnih stradanja građana spomen- obilježjima te da su i sarajevske ruže jedan od tih simbola i da se one moraju vratiti na svoja mjesta.

Grad Sarajevo je u nacrtu budžeta za 2009. godinu planirao sredstva za projekt vraćanja sarajevskih ruža na mjesta gdje su one bile.

Imamo informaciju da i Ministarstvo za boračka pitanja KS-a i Kantonalni zavod za zaštitu spomenika Sarajevo, koji ima svu dokumentaciju gdje su se ruže nalazile, planiraju voditi te aktivnosti a Grad će tu svakako dati svoju punu podršku, kazala je gradonačelnica Borovac.

Mi moramo biti okrenuti budućnosti, ali nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo i kroz šta smo sve prošli radi nas samih ali i generacija koje dolaze, pa čak i radi turista koji posjećuju naš grad i cijelog svijeta. Jer Sarajevo je širom svijeta u periodu 1992.-1995. bio grad paćenik i s nama su se solidarisali i pomagali nam gradovi prijetalji sa svih kontinenata svijeta. To olako ne smijemo zaboraviti, a sarajevske ruže su jedan od načina da to ne zaboravimo, istakla je gradonačelnica Sarajeva.