{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sarajevske ruže nisu smjele nestati"

F
14.11.2008. u 14:07
0
38
"Sarajevske ruže nisu smjele nestati"
0
"Sarajevske ruže nisu smjele nestati"
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac smatra da se nije smjelo desiti da s ulica grada nestaju takozvane - sarajevske ruže.
Smatram da zaista nije opravdano to što su s ulica grada Sarajeva počele nestajati takozvane - sarajevske ruže koje predstavljaju sjećanje na stradanja naših sugrađana za vrijeme troipogodišnje opsade Sarajeva. To se desilo usljed zamjene oštećenih ploča prvenstveno u ulici Ferhadija, kazala je Feni gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Općine i Kanton koji su vodili te aktivnosti nisu smjeli dozvoliti da se to desi, kazala je gradonačelnica Borovac dodavši da su Kanton, Grad i općine proteklih godina uložili velike napore da se u Sarajevu obilježe mjesta masovnih stradanja građana spomen- obilježjima te da su i sarajevske ruže jedan od tih simbola i da se one moraju vratiti na svoja mjesta.

Grad Sarajevo je u nacrtu budžeta za 2009. godinu planirao sredstva za projekt vraćanja sarajevskih ruža na mjesta gdje su one bile.

Imamo informaciju da i Ministarstvo za boračka pitanja KS-a i Kantonalni zavod za zaštitu spomenika Sarajevo, koji ima svu dokumentaciju gdje su se ruže nalazile, planiraju voditi te aktivnosti a Grad će tu svakako dati svoju punu podršku, kazala je gradonačelnica Borovac.

Mi moramo biti okrenuti budućnosti, ali nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo i kroz šta smo sve prošli radi nas samih ali i generacija koje dolaze, pa čak i radi turista koji posjećuju naš grad i cijelog svijeta. Jer Sarajevo je širom svijeta u periodu 1992.-1995. bio grad paćenik i s nama su se solidarisali i pomagali nam gradovi prijetalji sa svih kontinenata svijeta. To olako ne smijemo zaboraviti, a sarajevske ruže su jedan od načina da to ne zaboravimo, istakla je gradonačelnica Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: