{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevske ruže će ponovo podsjećati na opsadu Sarajeva

25.5.2012. u 10:52
513
109
Sarajevske ruže će ponovo podsjećati na opsadu Sarajeva
513
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i Enver Ajanović, izvršni direktor firme Euroasfalt, danas su u Sarajevu potpisali ugovor o obnovi "sarajevskih ruža", odnosno simboličnih mjesta širom grada, gdje su tokom agresije padale granate koje su ubile hiljade nedužnih građana.
Tokom ove i naredne godine bit će obnovljeno 200 "sarajevskih ruža", a sanacija prve od njih počela je danas u blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Nakon potpisivanja ugovora, prisutni su na Spomen-obilježje položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci.

"Veoma sam zadovoljan što je počela realizacija ovog značajnog projekta. 'Sarajevske ruže' simboliziraju stradanje nevinih građana i mislim da ovom rekonstrukcijom i restauracijom pokazujemo veliki respekt prema žrtvama, ali i čuvamo od zaborava te strašne događaje koji su se odigrali od 1992. do 1995. godine. Građani Sarajeva trebaju to znati, da ne zaborave, dok će i turisti na ovaj način naučiti dosta o historiji našeg grada", naglasio je Ajnadžić.

Enver Ajanović, direktor firme Euroasfalt, je kazao kako za njihovu firmu ovaj posao predstavlja veliki značaj.

"'Sarajevske ruže' su neka vrsta spomen-obilježja koje mi trebamo restaurirati, zaštiti i čuvati za naredna pokoljenja, da svaki građanin zna poruku koju one nose, da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo Sarajevu te da se nikad i ne ponovi. Projekt je tehnološki veoma zahtjevan te će na njemu raditi posebni ljudi, zanatlije i arhitekti, da bismo na kraju dobili kvalitetan proizvod koji će trajati mnogo godina poslije", ističe Ajanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: