{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevske ruže će ponovo podsjećati na opsadu Sarajeva

25.5.2012. u 10:52
513
109
Sarajevske ruže će ponovo podsjećati na opsadu Sarajeva
513
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i Enver Ajanović, izvršni direktor firme Euroasfalt, danas su u Sarajevu potpisali ugovor o obnovi "sarajevskih ruža", odnosno simboličnih mjesta širom grada, gdje su tokom agresije padale granate koje su ubile hiljade nedužnih građana.
Tokom ove i naredne godine bit će obnovljeno 200 "sarajevskih ruža", a sanacija prve od njih počela je danas u blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Nakon potpisivanja ugovora, prisutni su na Spomen-obilježje položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci.

"Veoma sam zadovoljan što je počela realizacija ovog značajnog projekta. 'Sarajevske ruže' simboliziraju stradanje nevinih građana i mislim da ovom rekonstrukcijom i restauracijom pokazujemo veliki respekt prema žrtvama, ali i čuvamo od zaborava te strašne događaje koji su se odigrali od 1992. do 1995. godine. Građani Sarajeva trebaju to znati, da ne zaborave, dok će i turisti na ovaj način naučiti dosta o historiji našeg grada", naglasio je Ajnadžić.

Enver Ajanović, direktor firme Euroasfalt, je kazao kako za njihovu firmu ovaj posao predstavlja veliki značaj.

"'Sarajevske ruže' su neka vrsta spomen-obilježja koje mi trebamo restaurirati, zaštiti i čuvati za naredna pokoljenja, da svaki građanin zna poruku koju one nose, da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo Sarajevu te da se nikad i ne ponovi. Projekt je tehnološki veoma zahtjevan te će na njemu raditi posebni ljudi, zanatlije i arhitekti, da bismo na kraju dobili kvalitetan proizvod koji će trajati mnogo godina poslije", ističe Ajanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: