BiH
23

Sarajevske pijace uoči Bajrama: Građani negoduju zbog skupoće, trgovci zadovoljno trljaju ruke

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povrće i voće na pijacama u Kantonu Sarajevo ove godine znatno je skuplje u odnosu na prethodne godine. Čak ni uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama cijene nisu ništa niže, iako je potražnja na pijacama znatno povećana. Građani negoduju dok trgovci zadovoljno trljaju ruke. 

Ekipa Anadolu Agency (AA) je u danima pred Kurban-bajram posjetila Markale, jednu od najprometnijih sarajevskih pijaca, smještenu u samom centru grada. Dočekali su nas ćuđenje i nevjerica kupaca koji su došli na pijacu kako bi kupili namirnice potrebne za spremanje tradicionalnih bajramskih jela.  

Kako kažu, ovakve cijene, ne pamte ranijih godina, a zbog čega je to tako ni sami nisu znali objasniti. S druge strane, na pijačnim tezgama robe nikad više.

No, za kilogram oraha potrebnih za pleh bajramske baklave neophodno je izdvojiti 22 konvertibilne marke. Za kilogram limuna, koji se kupuje za spremanje limunade, koja se tradicionalno servira iz baklavu i bajramski ruča, potrebno je platiti četiri KM. Ostalo voće nešto je jeftinije, jabuke su dvije marke, kruške tri, šljive od dvije do tri marke...

Prodavač Almedin Dželilhodžić kazao je kako je cijena oraha "malo viša u odnosu na raniji period, ali da to nije zbog Bajrama nego zbog toga što još nije prispio ovogodišnji orah".

"Ovakva cijena oraha je već neko vrijeme, nije orah poskupio zbog Bajrama. Neki kažu da je u marketima 18 maraka, ali to je stari orah", pojasnio je Dželilhodžić.

No, prodavači kažu da unatoč cijenama, u što se uvjerila i ekipa AA, ljudi kupuju.

Govoreći o cijeni limuna koji je prethodnih dana bio sedam i šest konvertibilnih maraka, Dželilhodžić kaže da je sada nešto povoljnija cijena.

"Bila je skupa nabavka limuna, bio je šest, pa pet KM. Nije do nas, nabavna cijena mu je visoka", pojasnio je Dželilhodžić.

Sarajka Zehra Kurtović došla je na pijacu kako bi kupila namirnice koje su joj potrebne za tradicionalna bajramska jela.

"Cijena na pijaci su užasne, pogotovo pred Bajram. Ionako su bile visoke, a sada su valjda na to još uticale i poplave, ali inače kada su praznici, Bajrami, prodavači dižu cijene i niko ih ne zaustavlja u tome", kazala je Kurtović.

Pojasnila je da u blizini pijace Markale živi 40-ak godina.

"Znam ovaj dio Sarajeva u dušu, ovu pijacu. Znam dobro šta je bilo prije, a šta je sada. Cijena kilograma oraha na pijaci je 22 konvertibilne marke, a u marketima oko 19. Nije ništa bolji orah ovdje nego što je u marketima", pojasnila je Kurtović.

I ona je podsjetila da je prethodnih dana kilogram limuna iznosio sedam KM.

"Neki dan mi je trebao limun, a bio je sedam konvertibilnih maraka. Kupila sam samo dva ili tri, preskup je. Nikada nisam doživjela da cijene limuna budu ovako visoke", kazala je Kurtović.

Na ovoj kao i drugim sarajevskim pijacama, uprkos oscilacijama u cijenama robe, ali i standarda građana, pred vjerske praznike, kao i pred Novu godinu, najveća je gužva. Sarajlije se drže tradicije kad je riječ o obilježavanju Bajrama. Baklava je obavezna u kućama koje tih dana primaju goste na čestitanje. Osim baklave, nađe se tu i pokoji kolač i torta, a prije toga gosti će biti počašćeni raznim vrstama pita, čorbi, bamijom, šiš-ćevapom, dolmama, telećim ili pilećim pečenjem i drugim bosanskim slanim specijalitetima, a naizostavna je limunada i šerbe.