Čekajući snijeg
310

Sarajevske komunalne službe i preduzeća poručuju da spremni dočekuju zimu

Piše: M. N.
Komunalna preduzeća na području Sarajeva spremna su za zimske uvjete, navedeno je u informaciji koju će razmatrati Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici u srijedu.

Snabdijevanje prirodnim gasom dogovoreno je do kraja ove godine, a u Toplanama ima i zaliha. KJKP Rad je spreman, ali im je potrebna i dodatna oprema.

Prema informacijama iz BH-Gasa, ugovor s Gazpromom je produžen do 31. decembra, a u novembru počinju pregovori za 2019. godinu. Ističu kako problem i dalje predstavlja ratni dug. U proteklom periodu izvršen je pregled i servisiranje svih vitalnih objekata na magistralnom cjevovodu u cilju sigurnosti i osiguravanju kontinuiranog snabdijevanja svih potrošača u BiH. Poručili su kako je neophodno osigurati dovoljne količine alternativnih goriva za KJKP Toplane u slučaju ekstremno niskih temperatura i eventualnih havarija i redukcija.

Iz Sarajevogasa je istaknuto kako u skladu sa zakonom redovno vrše zamjene regulaciono-mjernih satova te sanaciju i rekonstrukciju priključaka i vertikala. Do kraja ove godine planiraju zamijeniti ukupno 2.000 komada kompletnih regulaciono-mjernih setova.

Toplane Sarajevo su izvršile sve potrebne provjere i remonte postrojenja. Zalihe koje imaju raspoređene su tako da zadovoljavaju mogućnosti u zagrijavanju pojedinih toplifikacionih sistema u trajanju od sedam dana prosječne januarske potrošnje.

KJKP GRAS je počeo pripreme za rad u zimskim uvjetima te vrše pregled svih vozila. Istakli su da imaju dovoljan broj pneumatika, akumulatora, tekućine za vjetrobrane i druga sredstva kako bi vozila radila u zimskim uslovima. Također, imaju dovoljno lopata i soli.

Za KJKP Rad potrebna oprema

Zimska služba KJKP Rad radove redovnog zimskog čišćenja počinje izvoditi 15. novembra ove godine i oni traju do 15. marta naredne godine, a prema zahtjevu naručilaca, odnosno zavisno od vremenske situacije može početi i prije i završiti poslije predviđenih rokova za redovno održavanje. Za potrebe rada Zimske službe ima već uskladišteno blizu 2.000 tona industrijske soli, a do 15. novembra bit će spremna i sva vozila.

Gradskom vijeću su naglasili kako je potrebno vozni park KJKP Rad intenzivno obnavljati, dodavši kako bi sa sredstvima koja bi im Gradsko vijeće dalo, nabavili nešto od opreme koja bi omogućila efikasniji rad. Za opremu koja im je potrebna naveli su vozila koja imaju dvostruku polugu, posipač i mokri postupak, namjensko ophodarsko vozilo, terensko vozilo, a obilazak terena u zimskim uvjetima, snježni plugovi, ručni posipači, ručni odbacivači snijega te spremnik za skladištenje posipnog materijala kapaciteta 360 litara.

ViK bez posebnih priprema

Iz Vodovoda i kanalizacija saopćeno je kako nemaju posebnih aktivnosti koje se rade preventivno kako bi pripremljenost za zimski period utjecao na uredno vodosnabdijevanje i odvodnju voda, dodavši kako je vodosnabdijevanje grada uredno bez noćnih obustava isporuke.

Detaljan izvještaj o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period možete pogledati ovdje.