Potpisan sporazum
330

Sarajevske četvorke od danas će sa svojim roditeljima živjeti u novom stanu na Šipu

Klix.ba
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
"Sarajevske četvorke" Muhamed, Dženeta, Dženana i Lamija Čimpo od danas će sa svojim roditeljima živjeti u novom stanu u naselju Šip.

To je ozvaničeno današnjim potpisivanjem Sporazuma između premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i direktora Fonda KS za izgradnju stanova Mirze Emirhafizovića s roditeljima ovih mališana Mujom i Eminom Čimpo.

Ova porodica je sa svojom djecom do sada živjela u neuslovnom stanu, pa su se ovom prilikom zahvalili premijeru i ministrima koji su učestvovali u rješavanju njihovog problema, te poželjeli da i svi drugi kojima je to potrebno dobiju adekvatan smještaj, saopćeno je iz Vlade KS.

"Trebamo se brinuti za dječicu, ali i za sve porodice koje su se odlučile da imaju više djece.Vi ste borci i zbog toga vam želim dobro zdravlje i snagu da svoje mališane izvedete na pravi put", poručio je premijer Zolj.

Naveo je i kako je u ovoj godini Vlada Kantona Sarajevo za mlade bračne parove izdvojila po 10.000 KM za kupovinu stanova, što je, po riječima premijera, nastavak dobro provedene socijalne politke na području Kantona Sarajevo.

Dodao je i kako su sredstva za realizaciju ovakvih i sličnih aktivnosti planirana i Nacrtom budžeta Kantona Sarajevo za 2019.godinu.

“Inicijativa za rješavanje stambenog zbrinjavanja četvorki započela je 2009. godine kada su se četvorke rodile. Njihov raniji smještaj nije bio adekvatan niti je odgovarao njihovim potrebama. Vlada Kantona Sarajevo je iskazala interes za iznalaženje adekvatnog rješenja, te od Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova zatražila ponudu za to. U tu svrhu obezbjeđena je nova stambena jedinica površine 64.55m² u vrijednosti od 81.307 KM, koja svojom strukturom upotpunosti odgovara potrebama porodice Čimpo”, naglasio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.

Potcrtao je da je na ovaj način trajno riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja mališana i njihovih roditelja.