Izložba "Uspinjača"
144

Sarajevska žičara odsad i na poštanskoj markici

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva danas je u Vijećnici promovisana poštanska marka BH Pošte pod nazivom "Obnova Sarajevske žičare", a u sklopu izložbe "Uspinjača" koja je posvećena njenom ponovnom početku rada.

Na ovaj način BH Pošta daje svoj doprinos u obilježavanju rođendana glavnog grada Bosne i Hercegovine i historijskom događaju otvaranja žičare, jednog od simbola grada.

Poštanska marka "Obnova Sarajevske žičare" odštampana je u tiražu od 10.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 0,90 KM. Štampana je i prigodna FDC koverta u tiražu od 150 primjeraka vrijednosti 2 KM. Autor ovog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

"Ova poštanska marka zauvijek će ostati podsjetnik da je žičara, kao simbol mira i slobodnog kretanja građana, uništena u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, ali je voljom i trudom sposobnih ljudi vraćena građanima, modernija i ljepša nego što je bila ranije. U ime svih zaposlenika BH Pošte i svoje lično ime čestitam gradonačelniku Abdulahu Skaki i njegovim saradnicima na neizmjernoj volji da žičaru kao najljepši simbol grada vrate građanima koji su najviše zaslužili da je ponovo imaju", kazao je izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte Nedim Matoruga.

Prve primjerke markice uručio je Edmondu Offermannu, donatoru obnove žičare, gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, direktoru Javnog preduzeća Sarajevo Esadu Tanoviću i direktoru JU Muzej Sarajeva Mirsadu Avdiću.

Offerman je rekao da mu je drago što je učinjeno nešto veoma važno za Sarajevo i da je gradonačelnik Skaka uspio u tome da žičaru vrati građanima Sarajeva, dok je Tanović rekao da želi građanima dati jednu ozbiljnu organizaciju i firmu, kao i da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koji čini BiH i da je ponosan i sretan što je dio projekta.

Uz sve ovo Coca-Cola je osmislila posebnu limitiranu bočicu ovog napitka koji će sutra besplatno dijeliti građanima i za koji se nadaju da će poslužiti kao suvenir.

Klas je za sutra najavio posebno izdanje Bosanskog lokuma, a Mirsad Ćatić iz Securitasa rekao je da će se ta firma pobrinuti da sve protekne kako treba. Muzej Sarajeva je pripremio specijalnu izložbu "Uspinjača", što je termin koji Sarajlije poznaju i poseban je jer su ga građani ranije koristili za žičaru. Izložba je poredana hronološki i obuhvata period od prvog otvaranja žičara pa sve do danas.