Prijedlozi rješenja
2.7k

Sarajevska zastupnica predložila obračun s vranama: Ubijaju se i druge ptice, završimo s tim

Klix.ba
Zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković predložila je na današnjoj sjednici da se angažuju lovačka društva koja će raditi na odstrelu vrana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Duraković je na samom početku obraćanja kazala kako je svjesna da je njeno pitanje čudno, ali da mora pitati o porastu broja vrana u Sarajevu. Istakla je da vrane postaju sve veći problem glavnog grada BiH i da su prema tvrdnjama građana jata agresivnih ptica zaposjela neka naselja u Sarajevu poput Otoke, Dobrinje i Grbavice.

"Radi se o agresivnim pticama. Postale su jedna vrsta grabežljivica koje se vrlo brzo razmnožavaju. Postaje problem, kao što je bio problem s psima lutalicama. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta pa sve do ljetnog perioda", rekla je Duraković.

Ona je kazala da se s ovim problemom suočava i nekoliko gradova u Hrvatskoj te da je susjedna zemlja ovaj problem riješila uništavanjem gnijezda vrana u gradskim zonama.

Predložila je da nadležni organi počnu raditi s lovačkim društvima na odstrelu ovih ptica te da je taj proces najbolje završiti u zimskom periodu kada vranama nije sezona gniježđenja.

"Otići na gradsku deponiju gdje ih ima najviše i to završiti na taj način, reducirati broj. Postavlja se pitanje koliko je etično ubijati ove ptice, međutim mnogi ubijaju druge ptice onako iz hobija, a koje nisu štetočine. Pa zašto ne i vrane koje polako postaju veliki problem ovog grada", kazala je Duraković.

Duraković je pitala Vladu Kantona Sarajevo na koji način se namjerava izboriti s ovim problemom.