Nova dionica
33

Sarajevska zaobilaznica konačno spojena s ulicom Safeta Zajke

Piše: El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Dionica Sarajevske zaobilaznice Briješće - ulica Safeta Zajke - vijadukt Briješće, zvanično je puštena u promet. Ovim je Sarajevo dobilo još jedno direktno uključivanje na autoput A1.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da će u narednom periodu intenzivirati radove na prvoj transverzali.

"Ova dionica je veoma značajna jer brže ulazite u grad, a rješava i problem gužvi građanima koji ovdje žive jer povezuje primarne gradske saobraćajnice s Koridorom 5C. Također smo pokazali funkcionalnost svih nivoa vlasti, brzo smo riješili administrativne probleme, našli novac za imovinsko-pravne odnose i danas vidimo opravdanost svega toga", rekao je Konaković.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je kako će investiranje u ceste biti nastavljeno.

"Mi smo opredijeljeni, ali prije svega morate shvatiti da moramo doći do izvora. U nedostatku akciza smo ubacili 300 miliona KM iz budžetskih sredstava i akumuliranih dobiti. Nastavak zavisi od usvajanja akciza, a uvjeren sam da su sazreli uslovi da taj zakon bude usvojen. Akcize su otišle u zonu politikanstva, ali sada pred izbore niko ne treba politizirati jer će ove akcize važiti nekoj narednoj vladi", rekao je Novalić.

"Ovo je drugi spoj u općini Novi Grad, ali i gradu Sarajevu na Koridor 5C i on će rasteretiti rondo u Briješću. Ovo je također važno za općinu, jer predstavlja vezu dva dijela općine. Mi smo općina presječena željezničkom prugom i na samo dva mjesta imamo konekciju preko željezničke pruge - to je most kod Hidrogradnje i šesta transverzala na Otoci", rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, naglasivši da je ovo uvod u gradski autoput.

Događaju je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić koji je istakao kako je ova dionica veliki korak za građane i izrazio nadu da će Sarajevo dobiti potpuno novu zaobilaznicu.

Ovaj dio puta dug je 1.200 metara, a na gradnju je, prema ranijim informacijama, utrošeno 9,5 miliona KM.

Ova dionica u kontinuitetu s dionicom Briješće-petlja Butila predstavlja brzu cestu BC1 koja grad Sarajevo povezuje s autoputem. Dio puta Briješće-spoj sa ulicom Safeta Zajke izgrađen je u sklopu realizacije projekta Sarajevske zaobilaznice kao posljednja od predviđenih dionica koju je u ime Vlade Federacije BiH implementiralo JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Do sada su implementirane dionice Jošanica-petlja Butila (LOT-1), petlja Butila-Briješće (LOT-2A), Briješće-Stup (LOT-2B), petlja Butila-Vlakovo (LOT-3A) i sada Briješće-spoj s ulicom Safeta Zajke (LOT-2C).

Novoizgrađeni dio puta ima sve elemente brze ceste, što u konačnici daje viši nivo usluge, kvalitetniju udobnost vožnje i skraćenje vremena putovanja.

Spoj Sarajevske zaobilaznice iz pravca Briješća s ulicom Safeta Zajke privremeno je tehničko rješenje, do izgradnje gradskog autoputa, iako se ona ne nazire u skorijoj budućnosti.