"Nezakonito postupanje"
172

Sarajevska vlada prijeti prijavama zbog imenovanja privremenog Upravnog odbora KCUS-a

G. M.
Upravljanje KCUS-om posvađalo dvije vlade (Foto: D. S./Klix.ba)
Upravljanje KCUS-om posvađalo dvije vlade (Foto: D. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo reagirala je nakon što su ministri iz SDA i HDZ-a danas, na sjednici Vlade Federacije BiH, izglasali imenovanje privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Starom upravnom odboru mandat je istekao 13. januara, a problem je nastao nakon žalbi Kantona Sarajevo da ih ne uvažavaju prilikom imenovanja nove uprave, iako su značajan finansijer te zdravstvene institucije.

Za imenovanje privremenog Upravnog odbora, koji će obnašati dužnost do okončanja konkursne procedure, glasalo je osam federalnih ministara (SDA i HDZ). Protiv su bili Aljoša Čampara, Edita Đapo i Zlatan Vujanović. Ostali su bili suzdržani.

Iz Vlade KS osudili su, kako su naveli, samovoljno i nezakonito postupanje federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i Vlade Federacije BiH u ovom postupku.

Iz Vlade KS podsjećaju da je Kanton Sarajevo većinski finansijer ove vrlo važne zdravstvene ustanove. Samo u ovoj godini Kanton Sarajevo će za njeno finansiranje izdvojiti oko 160 miliona KM.

Također, u posljednjih 20 godina, 99-procentni finansijer svih kapitalnih ulaganja u Kliničkom centru je Kanton Sarajevo.

Predstavnici Kantona Sarajevo su u toku 2019. godine uputili zvanični opoziv tadašnjih članova Upravnog odbora KCUS-a, tj. predstavnika Kantona Sarajevo, zbog nezadovoljstva i nepostojanja bilo kakvih informacija o radu ovog odbora, odnosno o djelovanju predstavnika KS u odboru ove zdravstvene ustanove.

“Federacija BiH nikada nije postupila po tom zahtjevu. A posljednji čin imenovanja privremenih članova ovog upravnog odbora, u koji su ponovno imenovane iste osobe koje nisu legitimni predstavnici Kantona Sarajevo, pokazuje svu samovoljnost federalnog nivoa vlasti”, saopćeno je iz Vlade KS.

Vlada KS će u narednim danima zauzeti stav o podnošenju eventualnih prijava protiv odgovornih osoba, prvenstveno protiv ministra Vjekoslava Mandića kao predlagača odluke o imenovanju privremenih članova UO KCUS-a, zbog zloupotrebe ovlaštenja, ali i nanošenja štete, odnosno uskraćivanja osnivačkih prava KS u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vlada KS će razmotriti i druge mogućnosti pravne zaštite interesa Kantona Sarajevo i njegovih građana, zaključuje se u saopćenju.

Inače, Upravni odbor ima ovlasti da smijeni direktoricu, a s obzirom na to da je Kanton Sarajevo, u kojem je na vlasti Četvorka, među najvećim finansijerima KCUS-a, imanovanje članova UO dobija još više na značaju. Za eventualnu smjenu direktorice neophodno je šest glasova u UO.