{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska Vijećnica na prioritetnoj listi Vijeća Evrope

F
23.5.2006. u 13:57
0
0
Sarajevska Vijećnica na prioritetnoj listi Vijeća Evrope
0
Sarajevska Vijećnica na prioritetnoj listi Vijeća Evrope
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović i zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić, primili su danas učesnike 7. koordinacionog sastanka Regionalnog programa Vijeća Evrope za kulturno i prirodno naslijeđe u jugoistočnoj Evropi.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća Evrope, Evropske komisije, Razvojne banke Vijeća Evrope, predstavnici šest zemalja iz regiona zaduženi za implementaciju Programa, te predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Projekt integrirane rehabilitacije naslijeđa – "Procjena stanja arhitektonskog i arheološkog naslijeđa" predstavlja B komponentu Regionalnog programa i sastoji se od četiri faze. Druga faza je Prioritetna lista intervencija koja uključuje devetnaest nacionalnih spomenika BiH, ocijenjenih kao nacionalna dobra od posebnog značaja za evropsko naslijeđe, a predstavljaju prioritete koji zahtijevaju provođenje hitnih mjera zaštite. Sarajevska Vijećnica nalazi se na Prioritetnoj listi intervencija Vijeća Evrope.

S obzirom na to da su treća i četvrta faza "Preliminarna tehnička procjena stanja i izrada fizibiliti studije", što podrazumijeva kandidiranje za strana ulaganja, gradonačelnica Sarajeva, koja je lider projekta obnove Vijećnice i predvodi Koordinacioni odbor za obnovu, upoznala je goste o aktivnostima koje se poduzimaju u procesu obnove, te o dosadašnjim ulaganjima Vlade Republike Austrije i Evropske komisije.

"Ekspertna komisija uradila je Projektni zadatak na osnovu kojeg je objavljen međunarodni tender za izradu Projekta obnove Vijećnice, a za šta je novac osiguran iz budžeta Kantona, Grada i Općine Stari Grad. Očekuje se da će izrada glavnih projekata trajati do kraja 2006., a početak građevinskih radova planira se za 2007. ", istakla je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica je pozvala predstavnike Vijeća Evrope, Evropske komisije i zemalja regiona da u granicama svojih nadležnosti lobiraju za obnovu sarajevske Vijećnice kako bi se osigurao novac za daljnje faze, odnosno izvođenje radova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: