{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska Vijećnica na listi 100 najugroženijih spomenika

F
13.6.2007. u 19:44
0
0
Sarajevska Vijećnica na listi 100 najugroženijih spomenika
0
Sarajevska Vijećnica na listi 100 najugroženijih spomenika
Sarajevska Vijećnica izabrana je za upis na World Monuments Watch listu 100 najugroženijih spomenika za 2008. godinu u kategoriji "spomenika ugroženih konfliktom" kao "graditeljski svjedok kulturne raznolikosti grada oštećen u ratu", saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH.
Nominacijski fajl dostavila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, uz podršku Semihe Borovac, gradonačelnice Sarajeva.

The World Monuments Fund (WMF), Svjetski fond za spomenike objavio je World Monuments Watch listu 100 najugroženijih spomenika za 2008. godinu 6. juna 2007. Ovogodišnja lista ističe objekte i druge spomenike baštine koji su ugroženi političkim sukobima, nekontroliranim razvojem i po prvi puta, klimatskim promjenama.

WMF Watch lista koja se objavljuje svake dvije godine poziva na djelovanje skrećući pažnju međunarodne javnosti na ugrožene spomenike kulturne baštine širom svijeta. Watch listu sastavlja međunarodna komisija stručnjaka iz oblasti arheologije, arhitekture, povijesti umjetnosti i zaštite spomenika. Za mnoge povijesne spomenike upis na ovu listu predstavlja najbolju, a ponekad i jedinu nadu za opstanak.

Watch lista za 2008. godinu jasno pokazuje da su aktivnosti čovjeka postale najveća prijetnja svjetskoj kulturnoj baštini, uzrokujući nepopravljivu štetu na mnogim važnim mjestima u svijetu koja pružaju jedinstven pristup zajedničkoj povijesti čovječanstva.

World Monuments Watch List osnovan 1995. godine, World Monuments Watch vodeći je program Svjetskog fonda za spomenike. Jedno od najefektivnijih sredstava te organizacije, World Monuments Watch List koja se objavljuje svake dvije godine, predstavlja snažan poziv na djelovanje uime građevina kojima je hitno potrebna direktna pomoć. Do sada je zahvaljujući pravovremenoj intervenciji spašeno ili je izvan opasnosti više od 75 posto spomenika s Watch liste - od slavnih i poznatih do onih neočekivanih i udaljenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: