BiH
83

Sarajevska urnebesna noć: Program otvara Djeda Mraz dijeljenjem slatkiša

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sve one koji Novu godinu odluče dočekati na Trgu djece Sarajeva u 2015. godinu uvest će Laka i Mirela. Objavljeno je to na danas održanoj press konferenciji u Gradskoj upravi, koja je glavni organizator manifestacije.

"Sarajevska urnebesna noć" je slogan pod kojim će se obilježiti doček 2015. godine.

"Drago nam je da ćemo 14. put imati javni doček Nove godine ispred BBI centra, tradicionalno podržavamo i organiziramo javni doček, uvijek u saradnji sa četiri gradske općine, kantonom, MUP-om kao nezaobilaznim faktorom sigurnosti i Turističkom zajednicom KS", rekao je Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva.

Bilo je dilema da li će dočeka biti, s obzirom na to da se Grad Sarajevo našao u teškoj finansijskoj situaciji.

"Ipak smo uspjeli organizirati doček. Budžet nam je došao od građana Sarajeva, pa smo im dužni pružiti tu divnu noć", kazao je Komšić.

Gradonačelnik je pozvao građane Sarajeva, ali i drugih gradova BiH da dođu na doček na otvorenom i budu raspjevani i veseli, ali je poželio i da naredna godina bude bolja nego prethodna.

Felkis Mušović, direktor marketinga Radija 8, koji je producent dočeka, je kazao da su dobili težak zadatak, ali da su ipak uspjeli odgovoriti zadatku.

"Dobili smo težak zadatak, ali u skladu sa finansijskim sredstvima smo odlučili priuštiti što bolji i kvalitetniji program", rekao je Mušović, koji je i upoznao novinare o programu koji počinje u 12 sati.

Prvi dio programa počinje u 12 sati, kada će Djed Mraz sa Radija 8 dijeliti slatkiše uz performanse iznenađenja u svakom dijelu grada, od Baščaršije, preko Ferhadije do Novog Grada.

Najpoznatiji sarajevski plesač Senad Valetanlić će zabavljati sve koji Novu godinu odluče provesti u glavnom gradu BiH. Od 18 sati počinje program za tinejdžere. Sarajevski hor za djecu i mlade Princess krofne, niža baletna muzička škola Mladen Pozajić, Lejla Čaušević, Naida Ćatić, Haris Ćato, Tarik Mulaomerović i Ajša Kapetanović će napraviti uvertiru pred centralni dio programa koji počinje u 20:30 sati.

Ansambl Kabaret će zagrijati atmosferu, nakon čega nastupaju Pochko i New Primitives, bend koji je posvećen kultnom pokretu nastalom u Sarajevu 80-ih godina. Mirza Šoljanin i bend će upotpuniti novogodišnju noć svojim interpretacijama pop-rock pjesama i sevdalinki. U urnebesnoj novogodišnjoj noći ispred BBI Centra zapjevat će i Hanka Paldum. U Novu godinu Sarajlije i goste grada će uvesti Laka i Mirela, tandem koji uspješno uveseljava i zabavlja cijeli region. Doček Nove 2015. godine će zaokružiti DJ Benjo.

"Imamo novu pjesmu, svirat ćemo i stare pjesme. Nadam se da ćemo pljeskati da se zagriju dlanovi", kazao je Laka.

U ponoć će biti organizovan vatromet, a program će trajati do 2 sata.

Za sigurnost u najluđoj noći će se brinuti pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić je podsjetio da je smanjena upotreba pirotehničkih sredstava i da je MUP već započeo kampanju koja se zove "Bez petardi siguran i ti i drugi".

"Dijele se leci i držimo predavanja o opasnosti i štetnosti korištenja pirotehničkih sredstava, jer se koriste u blizini javnih objekata, što remeti javni red i mir, a evidentiran je i broj povrijeđenih osoba. Kada govorimo o sigurnosti za doček, bit će povećan broj policijskih službenika, kako bismo imali što manji broj primjedbi. Želimo svima omogućiti da sigurno dočekaju Novu godinu", kazao je Nefić.

TV Sarajevo i Radio 8 će vršiti direktan prijenos, a sve radiostanice i TV kuće koje budu željele moći će preuzeti signal.