Počinju radovi
152

Sarajevska ulica Džemala Bijedića bit će proširena na četiri kolovozne trake

E.S.H.
U općini Novi Grad Sarajevo uskoro će početi radovi na rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića. To je ozvaničeno današnjim potpisivanje prvog pojedinačnog ugovora za izvođenje radova u vrijednosti od 2,2 miliona konvertibilnih maraka.
Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Hamed Ramić, direktor firme Euro-Asfalt, uz prisustvo Adnana Štete, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo.

Radi se o prvom pojedinačom ugovoru u okviru okvirnog sporazuma za rekonstrukciju ulice Džemala Bijedića koji je ranije potpisan sa firmom Euro-Asfalt u vrijednosti od 6,5 miliona KM. Ovaj ugovor podrazumijeva rekonstrukciju i proširenje prvih 900 metara ceste od 9. transverzale, odnosno od firme Energoinvest TDS d.d. do raskrsnice kod firme GRAS

"Saobraćajnica ima dvije kolovozne trake, planirano je da se ona proširi na četiri kolovozne trake, tako da se njen kapacitet uvećava za sto posto. Sa ovim ugovorom stiču se preduslovi da se započne rekonstrukcija", izjavio je načelnik Semir Efendić, ističući da će se u periodu do zime, radovi vršiti izvan trupa saobraćajnice, a oni podrazumijevaju zamjenu instalacija i proširenje same saobraćajnice.

Planirano je da se većina radova izvodi u noćnim satima kako bi što manje uticali na samo odvijanje saobraćaja. Početkom naredne građevinske sezone trebalo bi sve biti spremno za asfaltiranje saobraćajnice u novom profilu sa četiri kolovozne trake.

Prema riječima Hameda Ramića projekat je vrlo zahtjevan obzirom da podrazumijeva zamjenu instalacija.

"To su vrlo opipljivi radovi sa jako puno instalacija, gdje nemamo tačne katastre podzemnih instalacija. U ovoj sezoni pripremit ćemo 900 metara ceste, da početkom iduće završimo njenu rekonstrukciju i pustimo je u promet. Ova ulica se veže na 9. transverzalu koju mi upravo radimo. Kada se završe ova dva projekta, protok saobraćaja kroz grad će biti vrlo intenzivan i značajno će smanjiti saobraćajne gužve u gradu", pojasnio je Ramić.

Ministar Šteta kazao je da se radi o vrlo bitnoj dionici koja će se u konačnici raditi od 9. do spoja sa 5. transverzalom, a izvršit će se rekonstrukcija i proširenje 2,3 kilometra saobraćajnice.

Kako bi se pristupilo rekonstrukciji i proširenju ulice koja cijelom dužinom prolazi kroz općine Novi Grad i Novo Sarajevo, a veže veliki broj stambenih naselja, u razgovore oko realizacije tog projekta sa Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve KS krenulo se još prije dvije godine.

S obzirom na to da se radi o dosta staroj ulici, gdje je neophodno izmještanje i zamjena dotrajalih podzemnih instalacija značajan dio vremena je potrošen upravo u rješavanje pitanja zamjene vodvodnih instalacija. Na kraju je dogovoreno da će to uraditi Euro-Asfalt uz asistenciju KJKP ViK koje će vršiti demontažu i montažu cjevovoda, dok će nabavku i izmještanje izvoditi izvođač radova iako je to zakonska obaveza samog preduzeća ViK, koju ono nažalost nije u mogućnosti samostalno izvesti.

Rok za izvođenje radova predviđenih prvom fazom je šest mjeseci.