BiH
1.1k

Sarajevska škola "Meša Selimović" od danas proizvodi električnu energiju!

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Alem Kukić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Osnovna škola Meša Selimović u Sarajevu od danas će se električnom energijom snabdijevati putem fotonaponske elektrane koja je napravljena na krovu te škole.

Riječ je o elektrani koja proizvodi 26 kilovata, što je dovoljno za opskrbu manjeg sela električnom energijom.

Projekt je izradila i finansirala firma Eko-San d.o.o. čiji je direktor Samir Hamzić pohađao upravo ovu osnovnu školu, kao i njegova djeca, a ovo je prvi takav projekt u BiH.

"Radio sam na elektranama ovakve vrste u Njemačkoj i Švedskoj i pomislio sam zašto ne bih tako nešto napravio u svom gradu. Cijeli projekt zbog čekanja dokumentacije koštao je 100.000 KM i sve je išlo perfektno s papirima u svim institucijama, izuzev Ministarstva obrazovanja KS, gdje je bilo teško pristupiti. Ukupno je instalirano 26 kilovata, od kojih će 23 ići na mrežu, a viškovi idu školi, što je dovoljno za njeno funkcionisanje", rekao je Hamzić te dodao kako očekuje dobit od 20.000 KM godišnje.

Izgradnja fotoneonske elektrane trajala je dvije godine.

"Vijeće roditelja, Školski odbor i ja organizirali smo saradnju s firmom Eko-San na projektu koji se zove Eko-San elektrana. Pogoni su otvoreni danas i očekujemo da će račun energije biti smanjen kako bi uštedili novac od kojeg će najviše koristi imati naša djeca", kazao je Alem Kukić, direktor OŠ Meša Selimović .

Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani ova osnovna škola će imati toplu vodu i električnu energiju, što će im itekako olakšati rad. Elektrana je puštena u pogon na da Dan škole OŠ Meša Selimović, 25. april. Svečanosti su prisustvovali predstavnice Vlade KS, Općine Novi Grad, te brojni drugi gosti.