Po naredbi Suda BiH
105

Sarajevska policija uhapsila zaposlenika Tužilaštva BiH zbog trgovine utjecajem

S. Š. U.
MUP KS uhapsio zaposlenika Tužilaštva BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
MUP KS uhapsio zaposlenika Tužilaštva BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je da su službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa policijskim službenicima Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, uhapsili zaposlenika državnog Tužilaštva.

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine priveden je M. V., rođen 1985. godine u Sarajevu, zaposlenik Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Policajci su izvršili i pretres kuće koju M. V. koristi na području općine Centar u Sarajevu te su pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičeni je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon završene kriminalističke obrade bit će predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da se radi o Vrabac Mustafi.

"Osumnjičeni je pod istragom da je, u proteklom periodu, stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10 000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužiteljstva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog", istakli su iz Tužilaštva.

Postupajući tužitelj će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Glavni tužilac naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz Tužilaštva BiH. 

Državno tužilaštvo i glavni tužilac pozivaju građane da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija.