Narušavanje reda i mira
473

Sarajevska policija traži prekršajni postupak protiv antifašista SABNOR-a zbog šetnje u maju

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Druga policijska uprava Policijske stanice Centar podnijela je Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsjednika i potpredsjednika SABNOR-a zbog organizacije protesta protiv Mise za Bleiburg koja je održana 16. maja u glavnom gradu BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za naš portal glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić kazavši da je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka 26. juna dostavljen Općinskom sudu u Sarajevu.

Kako saznajemo, predsjednik SABNOR-a Sead Đulić tereti se za prekršaje protiv javnog reda i mira. U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka navodi se da je Đulić na dan održavanja Mise za Bleiburg u Sarajevu, 16. maja, u ulici Maršala Tita narušavao javni red i mir nepostupajući prema naredbi policijskih službenika.

Potpredsjednik Nijaz Skenderagić, s druge strane, tereti se da nije spriječio oko 3.000 demonstranata da se iz ulice Franje Račkog upute u ulicu Maršala Tita, kao i da nije preduzeo mjere Kriznog štaba FBiH koje su bile na snazi, konkretno mjeru nošenja maske i poštivanja socijalne distance.

Iz Policijske stanice Centar predložili su da se Đulić i Skenderagić pozovu na usmeni pretres te da se na osnovu dokaza proglase odgovornim za učinjene prekršaje, odnosno kazne u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.