O dugim cijevima
12

Sarajevska policija se oglasila o prisustvu ispred Skupštine KS

A. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sarajevska policija je u današnjem saopćenju javnosti pojasnila da u skladu sa zakonom i drugim propisima koji regulišu njihov rad osiguravaju objekat Skupštine i Vlade KS.

Objasnili su da već duži vremenski period prilikom vršenja poslova fizičkog osiguranja objekata koje osiguravaju policijski službenici Uprave policije, shodno odredbama navedene Uredbe, a zbog operativnih saznanja koja su dostavljena i Upravi policije MUP-a KS, policijski službenici posao osiguranja vrše uz obavezno nošenje i automatskog oružja, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Preciziraju i da policijski službenici vrše vanjsko osiguranje objekta i da samo po pozivu ovlaštenih osoba pojedinih organa i institucija, a zbog eventualnog činjenja krivičnih djela ili prekršaja iz nadležnosti policije, imaju pravo i obavezu postupiti po zahtjevima za intervenciju.

"Takvih poziva niti aktivnosti policijskih službenika unutar zgrade Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo nije bilo do momenta pisanja ovog saopštenja, a u vezi sa današnjim događanjima u Skupštini", istakli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Navode da će i tokom narednog perioda kontinuirano i shodno ustavnim i zakonskim nadležnostima i ovlaštenjima vršiti svoje poslove i zadatke.