Pojedinci nagrađeni
50

Sarajevska Općina Novi Grad obilježava 40. godišnjicu postojanja

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Općina Novi Grad Sarajevo obilježava jubilej 40 godina postojanja, a tim povodom u multimedijalnoj sali sinoć je održana svečana sjednica, na kojoj su pojedincima i koletivima uručena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa "Safet Hadžić" i zahvalnice.

Sjednici su pored brojnih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti sa gradskog, kantonalnog, federalnog nivoa, prisustvovali i predstavnici Unije općina turskog svijeta (TDBB-a), gosti iz drugih bh. gradova, Republike Hrvatske, privrednici, predstavnici kulturnih, obrazovnih i vjerskih ustanova, boračkih udruženja i građani.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić, koji je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ova lokalna zajednica na današnji dan s ponosom slavi svoj jubilej postojanja, zato što su iza nje veliki rezultati, te da su u budućnosti postavljeni još veći ciljevi.

"Sa jednakim entuzijazmom i posvećenosti nastojaćemo da u našu zajednicu ulažemo kao u svoju porodicu, pozivam sve dobronamjerne pojedince i organizacije da nam se pridruže, jer zajednica svih nas, kao i porodica, stvara osjećaj sigurnosti i uspjeha", kazao je Baljić.

Prisutnima se obratio i Fahri Solak, generalni sekretar TDBB-a, koji je izrazio zadovoljstvo prisustvom na obilježavanju ovog značajnog jubileja jedne od članica Unije općina turskog svijeta, koja broji više od stotinu članica iz 26 zemalja svijeta. Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji je istakao da u Novom Gradu živi otkad ona postoji.

"Ovdje sam završio Osnovnu školu, bio u ratu, dijelio sudbinu sugrađana naše općine i našeg grada, aktivno učestvovao u odbrani države od agresora. Danas Općina Novi Grad doživljava novi razvoj i mogu reći da je ono što svi vidimo očit napredak. Siguran sam da ova lokalna zajednica sa svim stanovnicima ima još potencijala i da će se graditi u još bolju, moderniju najmnogoljudniju općinu u BiH", rekao je Dunović.

Načelnik Semir Efendić čestitao je građanima Dan Općine Novi Grad, istakavši značaj ovog jubileja. Kazao je da je to dio historije u kojem se puno toga desilo, od samog formiranja Općine 1977. godine, njene intenzivne izgradnje, preko perioda agresije na BiH, kada je Općina imala vrlo značajnu ulogu u odbrani grada i države i iznjedrila neke od najvećih heroja odbrane BiH od agresora, nakon čega je uslijedila poslijeratna obnova, tako da se zadnjih desetak godina može smatrati periodom razvoja Općine Novi Grad.

"Sretan sam da smo u petogodišnjem periodu od kada sam načelnik ove Općine uspjeli steći povjerenje naših građana. Pokazali smo da je i pored svih problema prisutnih u našoj državi, ipak moguće napraviti velike iskorake koji će svi vidjeti", riječi su načelnika Efendića.

Spriječen da prisustvuje obilježavanju rođendana svoje Općine, Edin Džeko javio se linkom iz Rima, u kojem je uz čestitke povodom Dana Općine zahvalio na dodijeljenom priznanju.

"Znam da iz dana u dan Općina Novi Grad napreduje, zahvaljujem se MZ 'Briješće' koja me je predložila za dobitnika Plakete, općinskom načelniku i Općinskom vijeću Općine Novi Grad, koji su podržali taj prijedlog", istakao je.

Na sjednici su uručena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa "Safet Hadžić". Zlatna plaketa dodijeljena je bh. nogometašu Edinu Džeki, koji trenutno igra u Italijanskoj nogometnoj ligi, najboljem strijelac te lige. Ovo priznanje preuzeo je njegov PR Jasmin Ligata.

Pojedinačna Srebrena plaketa "Safet Hadžić" uručena je Sadiku Eći, jednom od rukovodećih službenika u Četvrtoj PU, dok je kolektivna plaketa dodijeljena JU "Djeca Sarajeva", a preuzela ju je direktorica te ustanove Jasmina Čongo. Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film koji govori o izgradnji, ratnom, postratnom i razvojnom periodu Općine Novi Grad Sarajevo.