BiH
0

Sarajevska Općina Centar prva u regionu uspostavlja ekološki standard ISO 14001

FENA
U Općini Centar Sarajevo u toku su intenzivne pripreme za uspostavljanje međunarodnog ekološkog standarda ISO 14001.

Općina Centar je prvi organ uprave u Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama okruženja, gdje će biti uspostavljen takav standard, potvrđujući i na taj način u praksi opredjeljenje ove lokalne zajednice za zaštitu i unapređenje životnog okoliša, saopćeno je iz Općine Centar.

Tim za poboljšanje kvaliteta koji vodi sekretar općinskog organa uprave Željko Varunek, na današnjem sastanku, sumirao je dosadašnje aktivnosti općinskih službi na snimanju ekološke situacije na području općine, posebno kad su u pitanju veći zagađivači, divlje deponije, problem otpadnih voda, klizišta, zelene površine i prostori za rekreaciju, nakon čega slijedi definiranje prijedloga okolinske politike i područja primjene ekološkog standarda.

Uspostavljanje međunarodnog standarda ISO 14001:2004 u Općini Centar zvanično počinje 2. oktobra pod stručnim vodstvom ovlaštene certifikacijske firme SIQ (Slovenski institut za kvalitet i mjeriteljstvo) iz Ljubljane, s kojom je u julu potpisan ugovor.

Uvođenje ekološkog ISO standarda finansira se iz novčane nagrade koju je Fond otvoreno društvo BiH početkom ove godine dodijelio Općini Centar za najbolju praksu lokalne uprave u Bosni i Hercegovini.