Odgovor Zalihiću
0

Sarajevska inspekcija: Nadzori u Hitnoj pomoći KS su provedeni po dobijenim prijavama

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što se direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić, požalio na konstantne inspekcijske posjete i pritiske, reagovali su i iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP).
Naime, kako su kazali KUIP-u su tokom 2020. i 2021. godine upućene na desetine, pretežno anonimne prijave, za obavljanje inspekcijskog nadzora u Hitnoj pomoći KS u oblastima sanitarno-zdravstvenog nadzora, kao i radnih odnosa.

"Najveći broj dobijenih prijava odnosio se na okolnosti provođenja konkursnih procedura, nezakonitog uvećanja plata po osnovu položajnog dodatka i koeficijenata, vođenja evidencija o radnom vremenu, te uvećanje plate bez izmjene ugovora o radu od kojih su inspektori, kako je i navedeno u izjavi Zalihića, u 2021. godini izvršili 21 inspekcijski nadzor, vodeći računa da se na iste okolnosti kontrole ne vrše više puta", istakli su iz KUIP-a.

Dalje su naglasili da iz navedenog proizilazi da nijedan od provedenih nadzora nije izvršen u okviru planskih kontrola inspektorata Uprave, već se radilo isključivo o prijavama iniciranim inspekcijskim kontrolama.

"Uz podsjećanje da iako su i kantonlani inspektori svakodnevno angažovani na kontroli primjene važećih naredbi i higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, ni u jednom trenutku nisu zapostavili postupanje po prijavama građana KS, a sve s ciljem osiguravanja zakonitosti i zaštite javnog i privatnog interesa u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS, posebno poštujući propisane rokove", naveli su.

Pojasnili su da poštivanje rokova znači da menadžment KUIP-a insistira primjenu člana 30. navedenog zakona, a prema kojem sva pravna i fizička lica mogu podnijeti zahtjev nadležnoj inspekciji da izvrši nadzor.

S druge strane, inspekcija je u roku od 15 dana dužna obaviti inspekcijski nadzor te o utvrđenom činjeničnom stanju i eventualno poduzetim mjerama, najaksnije u roku od osam dana od okončanja, pismenim putem obavijestiti podnosioca zahtjeva.

"Kada nadležna inspekcija u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis čije izvršenje nadzire, ima zakonsko ovlaštenje i obavezu da naloži upravne mjere te prati izvršenje istih po službenoj dužnosti, što je u konkretnom slučaju i učinjeno", kazali su iz KUIP-a.

Dodali su da je KUIP na zahtjeve nadležnih policijskih organa te Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kao i Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u BiH dostavila informacije o svim provedenim nadzorima Hitnoj pomoći KS.

"Oni su, između ostalog, upoznati da su inspektori rada na osnovu utvrđenih nedostataka u konkretnom slučaju poduzeli upravne mjere donošenjem šest rješenja, te dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 4.000 KM. Važno je istaći da inspektori KUIP-a prema svim subjektima nadzorima, bez izuzetka, postupaju po načelu jedankosti, koje podrazumijeva jednak odnos i tretman svih subjekata nadzora, uključujući i Hitnu pomoć KS na čelu sa direktorom Zalihićem kao odgovornom osobom", poručili su iz KUIP-a.