{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Sarajevska djeca su ubijana u igri, u školskim klupama, u redu za vodu...

F
9.5.2011. u 13:50
0
0
Sarajevska djeca su ubijana u igri, u školskim klupama, u redu za vodu...
0
U Velikom parku u Sarajevu kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. polaganjem vijenaca obilježen je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, i minutom šutnje odata počast ubijenoj djeci.
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen kazao je da se Evropa mora uporno boriti protiv fašizma jer se te klice teško mogu iskorijeniti.

"Od svih spomenika koji su obilježili antifašističku borbu naroda BiH ovo je jedan od najdirljivijih spomenika. Nalazimo se pored spomenika koji obilježava više od 1.500 ubijene djece u opkoljenom gradu Sarajevu. Što je ovdje rađeno s djecom, bezgrešnim mladim dušama neponovljivo je u modernoj historiji Evrope", dodao je gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je da je spomenik ubijenoj djeci Sarajeva otvoren sa ciljem da se ne zaboravi da je počinjen zločin i da su nevino stradali građani Sarajeva.

"Najmlađi su platili cijenu onoga što danas neki pokušavaju svesti u okvire koji nisu primjereni u modernoj Evropi, demokraciji, modernom razmišljanju ili svijetu kakav ne treba da bude. Ovo su dokazi da niko historiju ne može iskriviti ni falsificirati", dodao je Musić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kazao je da su se okupili na mjestu koje je simbol stradanja djece glavnog grada od 1992. do 1995. Istaknuo je da je za stravične zločine odgovarao mali broj zločinaca.

"Danas se širom svijeta obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Rezultati fašizma koji je zadesio naš grad su stravični. Djeca su najčešće ubijana tokom igre, u školskim klupama, u redu za vodu, hljeb i u svojim domovima i uglavnom daleko od vojnih ciljeva i objekata, u najvećem broju granatama i vrlo često snajperom", dodao je Grabovica.

Prisutnima se obratila Ajša Pekez, majka ubijene 10-godišnje djevojčice Tine Pekez.

"Kada žena ostane bez muža ona je udovica, kada muž ostane bez žene on je udovac, dijete bez roditelja je siroče, a kako nazvati roditelja koji ostane bez djeteta? Pred time ljudski um staje i valja nama preko rijeke", kazala je ona.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: