BiH
0

Sarajevogas uplatio šest od oko 80 miliona KM duga

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
BH-Gas danas je saopćio da, po Zaključku Vlade Federacije BiH, sutra, 20. februara, ističe rok za isplatu dijela duga od gotovo 32 miliona KM (za decembar 2014. i januar 2015.) preduzeća Sarajevogas prema kompaniji BH-Gas, a da je do sada Sarajevogas od tog iznosa uplatio oko šest miliona KM.

Tim povodom rukovodstvo BH-Gasa danas je u Sarajevu održalo još jedan sastanak ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatkom Petrovićem, direktoricom Sarajevogasa Nihadom Glamoč i direktorom Toplana-Sarajevo Admirom Džuburom, na kojem je ministar Petrović predložio da decembarska i januarska faktura budu isplaćene do 31. marta, što je Uprava BH-Gasa i prihvatila, ali pod uvjetom da bude dostavljen plan uplata i mjenice kao instrument osiguranja od Vlade KS-a, odnosno Sarajevogasa.

Iz BH-Gasa navode da je, da bi ti uvjeti bili ispunjeni do roka koji je naložila Vlada FBiH, potrebno da Vlada Kantona Sarajevo organizira hitnu sjednicu, za što je ministar Petrović tvrdio da prije naredne srijede nije moguće.

Ističu da do sutra ostaje da se vidi koliko je Vlada Kantona Sarajevo spremna da hitno i adekvatno reagira u ovoj alarmantnoj situaciji, te spriječi obustavu isporuke gasa Sarajevogasu.

BH-Gas je izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne situacije jer je u protivnom prisiljen da postupi u skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH i obustavi isporuku gasa u ponedjeljak, 23. februara.