Nestašica energenata
17

Sarajevogas: Ograničena isporuka gasa, nedovoljno za sve kupce u periodu niskih temperatura

R. D.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo i danas (13. januara 2022. godine) ima ograničenu isporuku gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, saopćeno je iz ovog javnog preduzeća.
Kažu kako količine koje dobivaju nisu dovoljne da bi se snabdjeli svi kupci u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do znatnog pada temperatura.

"Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva, KJKP 'Sarajevogas' je zatražio od KJKP 'Toplane-Sarajevo', kao i od određenih privrednih i poslovnih subjekata, koji su veliki potrošači, da ograniče dnevnu potrošnju gasa", kažu oni.

Određeni broj kotlovnica KJKP "Toplane-Sarajevo" je već od jučer prešao na korištenje alternativnih goriva, u skladu s količinama koje su na raspolaganju potrošačima u Kantonu Sarajevo, dodaju.

"Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu su prethodno obaviještena nadležna ministarstva KS i FBiH, kao i vlade KS i FBiH", zaključuju oni.

Tokom jučerašnjeg dana iz Energoinvesta i Toplana-Sarajevo razmijenili su optužbe zbog stanja u snabdijevanju gasom.