BiH
1

Sarajevogas duguje BH-gasu 28 miliona KM, a Birač 19 miliona KM

FENA
Sarajevogas duguje BH-Gasu s oktobarskom fakturom oko 28 miliona KM, dok dug zvorničke TG "Birač" iznosi oko 19 miliona KM, izjavio je Feni direktor BH-Gasa Adnan Kreso.

Sarajevogas je 30. oktobra izvršio uplatu prema BH-Gasu u iznosu od pet miliona KM iz kreditnih sredstava na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo.

"Cijenimo napore Vlade KS-a i Sarajevogasa i ova uplata je znatno poboljšala likvidnost BH-Gasa, ali to je još neznatan iznos u odnosu na ukupna dugovanja Sarajevogasa prema BH-Gasu", naglasio je Kreso.

Početkom augusta ove godine BH-Gas i "Birač" potpisali su Protokol kojim je definirano da "Birač" mora plaćati tekuću potrošnju i dostaviti bankarsku garanciju za dugovanje. Protokol je potpisan nakon što je zbog dugovanja isključen plin TG "Birač", čime je bila onemogućena daljna proizvodnja u Tvornici.

Na pitanje kako teče realizacija tog protokola, direktor Kreso kaže da je u augustu u potpunosti plaćena tekuća potrošnja, s tim da su garanciju za potraživanja dobili tokom ove sedmice na iznos od jedan milion eura na mjesečnom nivou.

"U septembru 'Birač' nije uspio platiti tekuću potrošnju, tako da smo opet bili prinuđeni obustaviti isporuku plina na tri dana. Nakon toga, 'Birač' je izmirio dio tekuće potrošnje, te dio zaostalog duga, tako da danas 'Birač' duguje oko 19 miliona KM, što je nivo dvije neplaćene fakture“, dodao je Kreso.

Po njegovim riječima, Uprava BH-Gasa i TG "Birač" su u svakodnevnom kontaktu,što je i rezultiralo time da su dobili bankarsku garanciju.

"Stav Uprave BH-Gasa jeste da svakom korisniku koji ne bude redovno plaćao bude ograničena isporuka plina. I ovom prilikom naglašavamo da BH-Gas redovno izmiruje sve obaveze prema inopartnerima i da, jednostavno rečeno, ne postoji nikakva mogućnost prolongiranja naših dugovanja ili neizmirenja obaveza. BH-Gas ne duguje inopartnerima niti jednu marku", naglasio je Kreso.

Cijenu gasa na domaćem tržištu isključivo diktira cijena gasa na svjetskom tržištu, odnosno cijena ruskog isporučioca, te transportnih troškova kroz Mađarsku i Srbiju. Trenutna cijena prema distributivnim preduzećima je znatno niža od kupovne cijene gasa, navode iz BH-Gasa.