|

Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika

Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika
0
Dž. L.
23.12.2019. u 14:25
2
komentara
0

dijeljenja
Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika Foto: E. H./Klix.ba
Vodeći se strateškim opredjeljenjem da se Kanton Sarajevo uvrsti među ekološki proaktivne sredine, a kako bi se građani stimulisali da koriste prirodni gas, preduzeće Sarajevogas u protekloj godini obogatilo se za više od 1.000 novih korisnika.
Loš kvalitet zraka, posebno u zimskim mjesecima, jedan je od najvećih problema za građane Kantona Sarajevo. Direktni zagađivači u značajnoj mjeri su individualna ložišta. S druge strane, stručnjaci za kvalitet zraka u svojim javnim istupima naglašavaju kako je prelazak na ekološki prihvatljiva goriva poput prirodnog gasa jedno od rješenja za smanjenje štetnih čestica u zraku.

Tome u prilog govori i činjenica da je dovođenja gasa u Sarajevo 1975. godine bio prvenstveno ekološki projekat. Cilj je bio smanjiti emisije sumpordioksida, čađi i azotnih oksida, ali je postignut još jedan- smanjenje emisije ugljen dioksioda (CO2).

Zahvaljujući ulaganjima proteklih godina, danas je u gotovo 90 posto naselja u Kantonu Sarajevo izgrađena distributivna gasna mreža. Također, izdavanjem TSM certifikata od strane Udruženja za gas i vodu SR Njemačke (DGVW) potvrđena je dosljedna primjena menadžmenta tehničke sigurnosti. KJKP Sarajevogas je prva kompanija izvan Njemačke koja je dobila taj certifikat.

Subvencioniranje novih korisnika Sarajevogasa podrazumijeva iznos od 1.000 KM (bez PDV-a) po priključku. Troškovi uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta.

U protekle dvije godine, zahvaljujući ovom projektu subvencioniran je 777 gasni priključak. S obzirom na veliku zainteresovanost građana i pozitivne efekte, projekat će biti nastavljen i u narednoj godini.

"Bitno je naglasiti da 2019. godinu završavamo sa više od 1.000 novih korisnika po svim kategorijama, uključujući domaćinstva, malu i veliku privredu. Prednosti korištenja prirodnog gasa su višestruke. Osim što direktno utječe na zaštitu okoline i zdravlje građana, zahvaljujući individualnim mjeračima možete kontrolisati potrošnju i uskladiti sa kućnim budžetom, ali i vremenskim prilikama. Sami birate kada zagrijavate stan. Nećete se suočiti sa situacijom da u 22:00 sata ostajete bez grijanja ili da čekate određenu temperaturu zraka kako bi vaši radijatori bili topli. Sa prirodnim gasom u kratkom roku postiže se ugodna sobna temperatura, a topla voda je uvijek dostupna. Gas je dostupan u svakom trenutku, upotreba može početi pritiskom samo jedne tipke. Isporučuje se kontinuirano, tako da nema potrebe za skladišnim prostorom kao kod drugih energenata. Nema postupka nabavke, prijevoza, utovara i istovara. Zbog svega navedenog, pozivamo sve zainteresovane da prije svega, zbog zaštite zdravlja svih građana Kantona Sarajevo, za zagrijavanje svojih domova koriste gas kao ekološki najprihvatljiviji energent. Također, pozivamo i privrednike da u procesu proizvodnje koriste ovaj energent jer svi bi trebali imati zajednički cilj - čisto nebo iznad Sarajeva", poručuju iz Sarajevogasa.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...