BiH
0

Sarajevo: Žrtve genocida nezadovoljne presudom Međunarodnog suda pravde

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Asocijacija žrtava genocida u BiH, koja okuplja niz bh. nevladinih organizacija i udruženja, izrazile su nezadovoljstvo presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Neki od predstavnika ove asocijacije su na pres-konferenciji u Sarajevu, pola sata nakon izricanja presude, ustvrdili kako je pravni tim BiH uložio maksimum u dokazivanju krivnje Srbije i Crne Gore za genocid, ali da su preživjele žrtve genocida razočarane ishodom tužbe.

Međunarodna zajednica neće da pogleda istini u oči i stavlja se na stranu agresora, neki su od prvih komentara predstavnika Asocijacije, koji pitaju koje je još dokaze trebalo predočiti da bi Sud priznao da je Srbija i Crna Gora počinila genocid.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ocjenio je kako je ovom presudom oboren međunarodni pravni sistem, te ističe kako ne zna koje će biti posljedice ove presude za našu zemlju.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca BiH također izražava razočarenje presudom, uz nadu da će se ipak jednog dana dokazati prava istina. Predsjednik ove organizacije Izet Ganić poručuje međunarodnoj zajednici da mora imati na umu da je Srbija i dalje faktor nestabilnosti na ovim prostorima.

Predsjednik državne komisije za traženje nestalih Amor Mašović mišljenja je kako je BiH uspjela, mada ne u punom kapacitetu tužbenog zahtjeva, u namjeri da dokaže da je na njenom prostoru počinjen genocid i da su Srbija i Crna Gora bile involvirane.

Mašović ističe kako sud nije imao dokaze za direktno učešće Srbije i Crne Gore u genocidu, ali to ne znači da BiH u dogledno vrijeme neće moći dokazati i njihovo direktno učešće.

On, međutim, primjećuje i određene kontradikcije u samoj presudi, kao što je činjenica da se Sud u određenim dijelovima poziva na presude Haškog tribunala, dok ih u drugim dijelovima eskivira.

Asocijacija žrtava genocida u BiH povodom izricanja presude o tužbi BiH organizirat će sutra miting pod nazivom "Pravda za žrtve genocida u BiH", na kojem će biti izneseni jasniji stavovi i zahtjevi koji će biti upućeni bh. institucijama.

Miting je planiran za 15 sati ispred institucija BiH, gdje će biti dočekan i pravni tim BiH.

Međunarodni sud pravde danas je saopćio presudu prema kojoj Srbija nije ispunila obaveze u vezi sa spriječavanjem i kažnjavanjem genocida koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine.