BiH
0

Sarajevo znatno zaostaje u prilagođavanju evropskim standardima

FENA
Sarajevo, u usporedbi sa ostalim glavnim gradovima jugoistočne Evrope, znatno zaostaje u reformama i prilagođavanju evropskim standardima, rekao je danas u Sarajevu prof. dr. Mirko Pejanović, govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koja je danas imala za temu "Sarajevo jučer, danas, sutra".

Pejanović je ukazao kako ni 11 godina nakon Daytona nije donesen državni zakon o glavnom gradu, dok Sarajevo kao grad nije organizirano u cjelini svog urbanog prostrora.

Osim toga, Grad Sarajevo nema svoje izvorne prihode, a osnovne nadležnosti grada su prebačene na Kanton Sarajevo (komunalna djelatnost, saobraćaj, prostorno planiranje, kultura, obrazovanje...)

Pejanović zato smatra da je u budućnosti potrebno donijeti državni zakon o glavnom gradu, promijeniti Ustav Kantona Sarajevo kako bi se gradu omogućilo da obuhvati cjelokupni urbani prostor i prenijele osnovne nadležnosti. On je također ukazao na važnost uspostavljanja racionalne uprave grada, bez općina, te na neposredan izbor gradonačelnika sa jasno definiranim kompetencijama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović je ukazao na činjenicu da je ustavnim rješenjima Sarajevo definirano kao glavni grad BiH, oba entititeta i Kantona Sarajevo.

Za njega lično objedinjavanje Sarajeva u predratnim okvirima je poželjna ideja, a on sebe smatra "sarajevskim nostalgičarom" i nada se da će "ta bolest postati zarazna".

Pitanje je, međutim, šta su objektivne ustavne i političke okolnosti i kako tu ideju prevesti u realnu opciju.

Kezunović je zainteresiran da se dva Sarajeva povezuju što je moguće više infrastrukturno i sabraćajno, jer se kroz takvo povezivanje povećavaju šanse da grad u budućnosti postane ono što svi žele.

Zato je na kraju predložio ideju za zajednički projekat spaljivanja otpada, budući da su stanovnici Sarajeva okruženi velikom opasnošću, a nema vizije za rješenje ovog problema.

Umjesto gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, na sesiji se obratio njen zamjenik Josip Jurišić, koji je istaknuo da je za gradsku upravu jedan od strateških ciljeva da Sarajevo ponovo postan olimpijski grad, što nameće potrebu funkcionalnog povezivanja predratnih dijelova.

Međutim, obavezu integracije nameću i svakodnevne potrebe građana, dok sadašnja teritorijalna organizacija ne zadovoljava njihove potrebe.

Jurišić smatra da je u sklopu ustavnih promjena potrebno administrativne granice Sarajeva vratiti u prijeratne okvire, a Ustavom BiH definirati teritoriju grada i zakon o glavnom gradu. S tim u vezi će i Gradsko vijeće formirati stručnu grupu.

On je na kraju istakao kako je Sarajevo glavni integrativni faktor u BiH, ogledalo BiH i onoga kako treba izgledati BiH.